Golemi ”crveni” planet s neobjašnjivom aurom luta svemirom – Jabuka.tv

Golemi ”crveni” planet s neobjašnjivom aurom luta svemirom

Golemi ”crveni” planet luta sam svemirom izvan našeg Sunčevog sustava, 20 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje. Nije vezan ni uz jednu zvijezdu i prvi je takav planet otkriven radioteleskopom sa Zemlje.

Ima misterioznu auroru i 12 je puta veći od Jupitera. I njegova masa i snažno magnetsko polje zbunjuju znanstvenike koji znaju za brojne astronomske objekte iz dubina svemira.

”Ova je je planet na granici između planeta, smeđeg patuljka i ‘propale zvijezde’ te nam daje iznenađenja koja bi nam mogla pomoći da razumijemo magnetske procese kod zvijezda i planeta”, objašnjava dr. Melodie Kao, astronomkinja sa sveučilišta Arizona.

Smeđi patuljci su teški za kategoriziranje – preveliki su da bi bili planeti, a premali da bi bili zvijezde, prenosi Zimo.Dnevnik.hr.

Analize istraživačkog tima pokazale su da je magnetsko polje ovog planeta iznimno jako. Oko 200 puta jače nego Jupiterovo i to bi moglo pomoći u objašnjavanju zašto ima snažnu auroru.

Znanstvenici, čiji je rad o ovom planetu objavljen u The Astrophysical Journalu, kažu da njihova studija pokazuje da bi radio valovi njegove aurore mogli pomoći u otkrivanju više planeta izvan našeg Sunčevog sustava.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.