Godišnjica smrti vukovarskog heroja Blage Zadre

Blago Zadro je poginuo na današnji dan prije 20 godina, 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, koja je postala simbolom vukovarskog otpora, jer su na njoj zaustavljene i uništene stotine srpskih, agresorskih tenkova.

Kada se Vukovarom pročulo da je poginuo Blago Zadro, i dan danas prepričavaju njegovi preživjeli suborci, bio je to za njih i cijeli Vukovar do tada najteži udarac.

“Taj se gubitak osjetio u kontaktu sa svakim braniteljem ponaosob. Gubitak je svakako bio nemjerljiv ničim do tada. Vukovar je ostao – bez jedne noge. Nije to bio makar koji borac. Nije to bio ni podrumski zapovjednik. To je bio Blago Zadro. Skroman i jednostavan. Uvijek sa svojim ljudima, tamo gdje su i oni,. Na prvoj crti, u vatri i paklu. Njegovo geslo je bilo: kako vama, tako i meni,”

Počiva sa sinom Robertom u Aleji hrvatskih branitelja
Upravo zbog svega ovoga, ali i onoga što se ne može opisati tek u ovih nekoliko crta, a što je rezultiralo da je srpska agresor zaustavljen mjesecima u krvavoj vukovarskoj bitki, Blago Zadro jedan je od junaka Domovinskog rata.

Blago Zadro posmrtno je odlikovan činom general bojnika. Zajedno sa najstarijim sinom Robertom, koji je poginuo nekoliko mjeseci kasnije kod Kupresa, počiva na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

(ABCportal.info)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.