Glavni favorit za predsjednika Čilea je 35-godišnjak podrijetlom Hrvat

Predsjednički izbori u Čileu održavaju se u studenom, a jedan od kandidata je porijeklom iz Hrvatske.

Naime, riječ je o 35-godišnjem Gabrielu Boriću čiji su preci s otoka Ugljana, koje je i Gabriel posjetio 2010. godine.

Domagoj Kombura sa Ugljana rođak je Gabriela Borića, kandidata za predsjednika Čilea. Rod su po trećem ili četvrtom koljenu, kaže, sa strane njegove prabake koja se prezivala Borić. Na adresu Put Javora 16, gdje se nalazi njegova djedovina, pretendent za čileansku predsjedničku fotelju prvi put je došao 2010. godine. Tada da ga je Domagoj upoznao, prenosi Dnevnik.hr.

On je izrazio želju da dođe ovdje da vidi staru kuću odakle je njegov pradjed otišao u Čile. Onda su oni došli tu, zvali nas par tu rođaka da dođemo upoznati ga, tako smo s njim pričali, kaže Borićevi rođak.

Gabrielovi preci prije više od 120 godina krenuli su put Čilea. U staroj kući obitelji Borić nekad su živjela tri brata. Dvojica su otišla u Čile, jedan je ostao na Ugljanu. Obiteljska povijest i kuća u kojoj nitko ne živi već četrdeset godina itekako su zanimale potencijalnog budućeg predsjednika Čilea.

On je bio malo povučen. Ne zna na hrvatskom ništa pričati, engleski govori perfektno. Ali sve ga je zanimalo, sve se raspitivao, totalno normalan čovjek, dodaje Domagoj.

U vrijeme kada je posjetio Ugljan Gabriel je imao 25 godina i bio je itekako aktivan i u Čileu, gdje je vodio studentske prosvjede. S megafonom u ruci poveo je tisuće studenata ulicama glavnog grada zahtjevajući besplatno obrazovanje za sve. Nakon dva mandata u kongresu Borić je ušao u predsjedničku trku, a osvojivši više od šezdeset posto glasova postao je kandidat lijeve koalicije.

Borić je, prema anketama, glavni favorit s 25 posto podrške birača ispred glavnog suparnika Sebastiana Sichela, koji ima 17 posto. Diplomirani pravnik mogao bi postati predsjednik najjužnije južnoameričke države. A njegovi daljnji rođaci nadaju se da će se i tada odazvati njihovom pozivu i ponovno doći na Ugljan.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.