Glavaš na slobodi: Ovo je korak prema dokazivanju čistoće

”Moj izlazak znači prvi korak prema cilju, prema dokazivanju moje nevinosti ali i pobjeda u dokazivanju čistoće Domovinskog rata”, rekao je Branimir Glavaš nakon što je napustio mostarski zatvor.

Istaknuo je kako je riječ o ”kilometarskom koraku” u dokazivanju te čistoće te da je potjernica, koja je raspisana za njim, vraćanje na 8. svibnja 2009. godine.

”Nije to ništa nova, to je normalni slijed događaja”, rekao je novinarima Glavaš, koji je mostarski zatvor napustio oko 13:10 sati nakon što je u 11 sati stigla odluka Suda BiH kojom je Ministarstvo pravde BiH ukinulo presudu i naložilo njegovo puštanje iz zatvora.

Odluka je donesena na temelju odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o ukidanju pravomoćne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević rekao je kako je danas u ime svoga branjenika Glavaša uložio zahtjev Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da ukine istražni zatvor temeljem tjeralice zagrebačkog Županijskog suda. Tvrdi da za to nema zakonske osnove jer je Glavaš više od pet godina proveo u istražnom zatvoru..

Nakon izlaska iz zatvora, Glavaš će otići u Drinovce.

Od ukupno pet godina i četiri mjeseca van slobode, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine, a preostali dio kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici.

Ustavni sud Republike Hrvatske odluku o ukidanju presude Vrhovnog suda vezano za osmogodišnju kaznu zatvora donio je 12. siječnja, a nakon toga Županijski sud, gdje je ostala važiti nepravomoćna presuda u trajanju od deset godina, izdao je prošlog tjedna tjeralicu za Branimirom Glavaše.

Prema toj tjeralici, u slučaju da stupi na tlo Republike Hrvatske Glavaš bi bio uhićen.

(Fena)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.