Glasnović: Bez HVO-a, Hrvatska bi izgledala kao Cipar, a ne bi bilo ni FBiH – Jabuka.tv

Glasnović: Bez HVO-a, Hrvatska bi izgledala kao Cipar, a ne bi bilo ni FBiH

Osvajanje zapadne Bosne bio je preduvjet Oluje. Nekoliko operacija od 1994. su je nagovijestile.

Željko Glasnović tada je bio zapovjednik postrojba HVO-a u zajedničkim Hrvatskim snagama, a za Večernji list otkrio je kako se danas osjeća i kakve emocije proživljava o Oluji.

Kod mene se miješa ponos zbog onoga što su napravile Hrvatske snage. To su zajedno napravili Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane, a s druge, osjećam se tužno jer su Hrvati u BiH još marginaliziranirekao je Glasnović.

Kako dodaje, emocije su mu pomiješane jer se osporava uloga HVO-a u operacijama od “Cincara” do “Južnog poteza”, kada se stiglo do 20 kilometara od Banje Luke.

O tome stalno govorim i ovoga sam tjedna sam svjedočio na jednome predavanju u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu kako bih ljudima objasnio ulogu HVO-a, ističe Glasnović, dodajući da jednu vrlo važnu stvar treba isticati.

Glasnović u Livnu: Uključite se u politiku, apatija je najveći grijeh današnjice

Od 23.000 pripadnika Hrvatskih snaga, više od 11.000 bili su pripadnici HVO-a koji su se borili u prvom i drugom ešalonu. Bez njih, bez HVO-a i četiri zborna područja, a to su Bosanska Posavina, Središnja Bosna, Sjeverozapadna Hercegovina i Mostar, mi danas ne bismo imali hrvatsku državu, naglasio je Željko Glasnović.

Kako je dodao, u trenutkku kada je potpisan Daytonski sporazum 51 posto teritorija FBiH su držale Hrvatske snage.

Bez HVO-a, Hrvatska bi danas izgledala kao Cipar, a ne bismo imali ni FBiH, istaknuo je Glasnović u dijelu razgovora za Večernji list.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Da držali smo 51%, ko nas to proda i ko nas danas prodaje i ne čini ništa za nas a u Sarajevu ostvaruje privatni interes. Reci imena, to je tvoja obaveza.

  • koga briga nek su se lopovi ratni profiteri snasli moj glasinovicu da ocistite lazne prnzijonere invalide i profitere bili naj bogatija zemlja svita A DOBILI SLOBODU ODE MLADOST VANI VAKI TEMPON ZA 50GOD NESTAT CE NAS

  • Pogledaj te slike politicara i likova na proslavi Oluje u Kninu. 30- posto njih je bilo i danas je za Jugoslaviju, jugosloveni. RH – ku ne vole ali uzivaju u blagodati politike i potkradaju je i tako se bore protiv nje…

  • Danas nismo bas culi da je itko spominjao zasluge Franje Tudmana i Gojka Suska. Ocito su bitniji Plenkpvic, jandrokovic, Kolinda , Covic i njima slicni. Gdje su oni bili i sto su radili za vrijeme Olije i oslobadanja RH- ke , Knina i ostalih okupiranih podricja. Vecina zasluznih za ovu opetaciju, ratnih zapovjednika, nizih casnika, bojovnika nije niti nadzocila proslavi. Neki nisu niti pozvani a neki su razocarani sa politickim vrhom i stanjem u drzavi… HVO – ne kao da nije ni postojalo, kao da nisu i oni dali veliki doprinos za ovi Oslobodilacku akciju… Poslije bitke i uspjeha dosli neki novi herojo, domoljubi koji su vise volilo Jugi nego samodtalnu i neovisnu R. Hrvatsku…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.