Gibson u tajnosti priprema “Pasija: Uskrsnuće”: Stiže li najveći film u povijesti?

Mel Gibson još uvijek radi na nastavku najkontroverznijeg filma među blockbusterima “Pasija: Uskrsnuće”. O njemu se vrlo malo zna s obzirom na to da je produkcija obavijena velom tajne, ali Jim Caviezel, filmski Isus, tvrdi da se radi o najvećem filmu svih vremena.

Najveći katolički blagdan Uskrs protječe u atmosferi trećeg vala pandemije koronavirusa. U distribuciju po svjetskim kinima oprezno se puštaju filmski naslovi, a oni najiščekivaniji projekti svoje premijere dočekuju na streaming servisima, piše Klix.ba.

Od 25. jubilarnog filma o Jamesu Bondu, pa do filma “Dune” Denisa Villeneuvea, datumi premijera ambicioznih projekata su se nekoliko puta pomijerali. Sličnu sudbinu doživjela je i “Pasija 2”, koju su svjetska kina očekivala još na Uskrs 2020. godine, koji je prošao u globalnom lockdownu. “Najveći film u povijesti”, kako je “Pasiju 2” okarakterizirao njen glavni glumac Jim Caviezel, GIbson realizira od 2016. godine.

Po prvi put u poijesti filma jedan će projekt prikazati događaje nakon Isusove smrti. Novi film “Uskrsnuće” započinje tamo gdje je “Pasija” završila, tj. u trenutku Kristova ukopa, nakon kojeg će se, trenutak po trenutak, detaljno pripovijedati o događajima koji su uslijedili tri dana nakon Isusove smrti.

Malo koji film se iščekuje kao “The Passion of Christ: Resurrection”. Prvi film je snimljen 2004. godine s 30 milijuna dolara. Unatoč globalnoj antipropagandi i kontroverzama, utržio je 600 milijuna i postao jedan od nekoliko filmskih naslova koji su postali obavezna “lektira” za one koji Uskrs dočekuju pred televizijskim ekranima. Reditelj Mel Gibson, optuživan za antisemitizam, proizveo je film koji je prenerazio publiku zbog količine prikazanog nasilja i postao autor naslova koji je ostvario najvišu zaradu u američkim kinima, noseći rejting oznaku R.

Mnogi su uspoređivali mučenje publike s mučenjem najpoznatijeg čovjeka u povijesti čovječanstva, optužujući Gibsona za bespotrebno pretjerivanje i iživljavanje nad emocijama gledatelja. Kada se pojavila 2004. godine “Pasija” (“The Passion of Christ”) je poharala svjetska kina, kao rijetko koji religijski blockbuster. Krvave scene prožimale su priču o posljednjih dvanaest sati u životu Isusa Krista i njegovoj agoniji koju je prošao od Getsemanskog vrta, pa do situacije kada ga bičuju gotovo do smrti i stavljaju mu trnovu krunu oko glave.

Oni koji su gledali film u kinima, sjećaju se kako su nebrojeni napuštali dvorane s mučninom, ne mogavši izdržati prizore brutalnog mučenja i nebrojene udarce nakon kojih nije bilo scene bez krvi. U filmu se govori armejskim, hebrejskim i latinskim jezikom, a Isusa je igrao do tada relativno nepoznat glumac James Caviezel, koji je imao 33 godine, baš kao i Isus u trenutku uskrsnuća, dok je talijanska zvijezda Monica Bellucci igrala Mariju Magdalenu.

Posljednje filmsko iskušenje

Najvažnija osoba u povijesti, na osnovu čijeg života mjerimo vrijeme, je središnja osoba u nekoliko religija, a smatra se uzrokom razmimoilaženja kršćana s judaizmom. Ovo je tema koja je vječita preokupacija filmskih autora. Sin Božji je poslan da donese spas, ali je osuđen i pogubljen. Isusov drugi dolazak se najavljuje u sklopu apokalipse, a muslimani vjeruju da će se (Isa) vratiti na zemlju zajedno s Mehdijom kada svijet postane prepun grijeha i nepravde u vremenima islamskog antikrista. Prošle godine umjesto Gibsonovog filma dočekali smo Netflixovu seriju “Mesija”, koja je uporište našla u islamskom tretmanu Isusovog lika i djela, gotovo istovremeno s HBO-vom kontroverznom serijom “The New Pope”.

Mariju Magdalenu u filmu Pasija iz 2004. glumila je Monica Belluci

Caviezel je, nakon što je od GIbsona dobio na uvid činjenice o nastavku “The Passion of the Christ: Resurrection”, izjavio da je siguran kako će svijet uskoro vidjeti najveći film u povijesti i da je sigurno kako će povući za sobom više kontroverzi nego li je to uspio prvi film. Nastavak se fokusira na uskrsnuće i pale anđele, a za sada još uvijek nema plakata niti trailera u javnosti. Realizacija filma protječe u tajnosti, s ekipom koja je vezana ugovornim obavezama poštovanja diskrecije. Ono što se zna je da će Isusovu majku Mariju tumačiti Rumunjka Maia Morgenstern, dok Bugarin Christo Jivkov igra Ivana, Isusovog omiljenog učenika.

Oni koji poznaju Gibsonov rediteljski opus znaju da australski glumac, još od “Bravehearta” i “Apocalyptoa” insistira na povijesnim točnostima, te da ide toliko daleko da prakticira korištenje arhaičnih, izumrlih jezika. Nema sumnje da svjetska publika s nestrpljenjem iščekuje Gibsonov novi film, bez obzira na njena religijska opredjeljenja.

Slavni glumac otkrio: Bez Međugorja ne bih prihvatio ulogu Isusa

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Naravno da je tesko gledati. Kako je Isusu bilo tesko podnositi muku…činjenica da je Gibson izopćen iz Hollywooda je znak da je ispravan. Jedva cekam film

  • ‘U filmu se govori armejskim, hebrejskim i latinskim jezikom’ – da, a izostavlja se grčki, na kojemu je ta cijela priča zapravo osmišljena. Osim toga, glavna osoba iz filma nije ‘uzrok razmimoilaženja kršćana s judaizmom’, već su to teološke konstrukcije koje postupno, vrjemenski dolaze naknadno, čega je i predmetni film dionikom.

    Film je katastrofa. Vulgarno i bespotrebno veličanje nasilja i emocionalno šokiranje. Teološki, to je tzv. sedevakantistička (‘sede vacante’ – upražnjena stolica odnosno papa nije pravi) – anticrkvena, protupapinska propaganda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.