Georgu Juri Chuvalu danas je u Ljubuškom svečano otvoreno spomen obilježje

Legendarnom kanadskom boksaču hercegovačkih korijena Georgu Juri Chuvalu danas je u Ljubuškom svečano otvoreno spomen obilježje, čiji je autor Fabijan Tomić.

Spomenik su otvorili slavni hrvatski boksač Željko Mavrović i predsjednik Skupštine ZHŽ Ante Mišetić, a na otvaranju spomen obilježja nazočio je i Goerge Jure Chuvalo. Također, upriličen je memorijalni borilački turnir posvećen hrvatskom heroju Domovinskog rata Ludvigu Pavloviću.


Spomenik Chuvalu otvoren je u sklopu Gradske sportske dvorane u Ljubuškom, a Chuvala je u ime građana pozdravio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, koji je istaknuo kako je Ljubuški upravo po Chuvalu jako poznat u cijelom svijetu.

Okupljenima se obratio u sam Chuvalo, koji je kazao kako je ovo za njega poseban dan, te kako je sve ovo za njega jako emotivno.

”Dio mog srca i dio moje duše zauvijek će biti ovdje, u Ljubuškom, mom rodnom kraju, na koji jako često mislim, a na koji ću od danas misliti još češće. Hvaa vam svima koji ste potaknuli projekt otvaranja ovog spomenika, kao i svima vama koji ste omogućili da se da taj projekt dovede do samog kraja” istaknuo je Chuvalo i okupljenima demonstrirao par boksačkih poteza te tako pokazao kako u poznim godinama i dalje ima snage i pokretnosti, što mu je i omogućilo da bude rame uz rame u susretima sa borcima poput Muhammad Ali-a, Joea Fraizera…

Boksački spektakl, koji se održava već 16. godinu zaredom, održan je u Gradskoj sportskoj dvorani u Ljubuškom, u spomen na Ludviga Pavlovića, prvu hrvatsku žrtvu rata u BiH. Upriličene su četiri borbe. U tajlandskom boksu borili su se Marijo Marković iz Čapljine i Rusmir Jugović iz Travnika, a pobjedu je odnio Čapljinac Marković.

U drugoj borbi večeri, borbi u ultimate fightu, susreli su se Ivan Vladimir iz Metkovića i Ivan Ćuran iz Nove Bile. Vladimir je odličnim krošeom razbio arkadu Ćuranu, nakon čega je sudac prekinuo susret i pobjednikom proglasio Vladimira.

Nikola Matić i Ibro Milkunić borili su se po pravilima profi boxa, a u ovom susretu Matić je bez problema savladao Tuzlaka, te tako osigurao stopostotnu učinkovitost Čapljinaca na ovom turniru.

Po pravilima kick boxa borili su se Aldin Osmančević i Josip Artuković. Artuković je za nešto više od pola minute uspio na Osmančeviću napraviti polugu, tako da je ovaj bio primoran predati borbu.

Borba koja je izazvala najviše pozornosti i ovacija bila je borba između domaćeg Ljubušaka Ive Skopljaka i Mirze Vejzagića po pravilima ultimate fighta. Od prvog trenutka oba borca u susret su ušla srčano i sa velikom željom za pobjedom, a Skopljak je imao ogromnu podršku s tribina, što mu je uvelike pomoglo u borbi i u tome da pobjedi Vejzagića. Skopljak je dobio i prijelazni pokal Ludviga Pavlovića kao najbolji borac ovoga turnira.

Valja istaknuti kako su na ovom turniru u otvaranju spomenika u Ljubuškom danas bile boksačke legende Damir Škaro, Željko Mavrović, Tadija  Kačar i Miodrag Perunović.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.