Opća skupština UN-a usvojila Rezoluciju o Srebrenici

Na sjednici Opće skupštine UN-a u New Yorku usvojen je prijedlog da se 11. srpnja proglasi “Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici”.

Od ukupno 193 države, za usvajanje Rezolucije o Srebrenici glasovale su 84 države. Protiv je bilo 19 država, dok je suzdržanih bilo 68.

Mađarska je jedina država članica Europske unije koja je glasovala protiv.

Podsjećamo, nacrt rezolucije su prvi put službeno predstavile Njemačka i Ruanda 18. travnja u zgradi UN-a u New Yorku.

Ove dvije zemlje, koje su inicirale Rezoluciju, najveći su sponzori njezinog usvajanja, a do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzoriralo je 39 država.

Među tim zemljama su, između ostalih, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Italija, ali i Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija.

Inače, sjednici su nazočili predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić.

Najava da će ovo međunarodno tijelo odlučivati o rezoluciji koja uključuje Srebrenicu, izazvala je brojne reakcije u cijelom svijetu, posebno u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

(www.jabuka.tv | Foto: Reuters)

6 komentara

  • Opet svjetska oligarhija hoće zakugmhati na ovim prostorima a narod će nasjesti kao i uvijek pa dokle više koga više briga idemo radit i stvarati bolje uvjete

  • Sto se čekalo 29 god. sa ovom rezolucijom.? Tko je dozvolio da se taj strašni zlocin desi.? Tko je dozvolio i tko potiče rat u Ukrajini i Palestini. Hoteli i dolje netko biti suđen u Hagu za silne zlocine. Jeli ovo momenat velikih sila da opet nesto zakuhaju ovdje itd. Ova rezolucija otvara stotine drugih problema a niti jedan nece rijesiti. Ako se budu ovih pravila držali u UN ce biti jos na desetine ovakvih rezolucija. Da je netko htjeo spriječiti zlocine u bivsoj Jugi do rata nebi ni doslo. Na zalost ovo nije put miru i suživotu nego naprotiv. Danas vidimo domace politicare srbi pricaju jedno, bosnjaci drugo, velike sile su isto podjeljene oko ove rezolucije. Bojim se da nismo dobili dobru klimu za nastavak pregovora o putu BiH ka EU…

  • Ne znam kakva su to pravila u UN-u ali 84 od 193 nije većina. U svakom slučaju čini se da su ostali popišani i Srbi i Bošnjaci

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.