Galić se na 32. obljetnicu Lipanjskih zora prisjetio ključne vojne operacije HVO-a

Danas obilježavamo 32. obljetnicu Lipanjskih zora, ključne operacije Hrvatskog Vijeća Obrane (HVO) tijekom Domovinskog rata.

Tom prigodom, Slaven Galić, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine, osvrnuo se na povijesne činjenice i važnost prisjećanja istine o ovoj operaciji koja je u posljednje vrijeme iskrivljena u medijima, prenosi RTV HB.

Povijesne činjenice o operaciji Lipanjske zore moraju se čuvati i prenositi kako bi se očuvala istina o HVO-u. Na današnji dan, 11. lipnja 1992. godine, postrojba HVO-a Kažnjenička bojna, uz potporu topništva ‘Širokobrijeških slavuja’, koordinirano je djelovala s ostalim postrojbama HVO-a. Na lijevom boku bile su četvrta bojna ‘Tihomir Mišić’ i peta Ilićka bojna, dok su na desnom boku bile Poskok bojna, šesta bojna Kruševo i deveta bojna Rodoč-Jasenica. Istovremeno, djelovala je pješačka bojna 4. gardijske brigade HV-a na pravcu s. Tepčići-Slipčići-Baćevići, uz potporu 2. i 3. bojne Široki Brijeg. Ove snage ovladale su Orlovcem, presjekle cestu Kruševo-Miljkovići-Varda-Mostar, te zauzele vojarnu JNA heliodrom, vojnu industriju SOKO i Aluminijski kombinat, izjavio je Galić.

On je podsjetio kako je Poskok bojna HVO-a ovladala Vardom, zarobivši dva tenka T-34 i top 20/1 ZiS, koji su odmah iskorišteni u daljnjem napredovanju snaga HVO-a. „Četvrta bojna HVO-a ‘Tihomir Mišić’ zauzela je brdo Hum, dok je pješačka bojna 4. gardijske brigade HV-a ovladala područjem s. Baćevići“, dodao je.

Galić je također naglasio kako su prije ove bitke, u listopadu 1991. godine, snage JNA polako preuzimale položaje u dolini Neretve. JNA je osiguravala mostobran u području Mostarskog Polja s ciljem omogućavanja napada prema Brotnju, Širokom Brijegu, Tomislavgradu i Imotskome, te spajanja s Kninskim i Krajiškim korpusom, istaknuo je Galić.

Snage HVO-a su do oslobodilačke operacije držale obrambenu crtu od Čapljine do Vrdi i Salakovca, u dužini od oko 70 km, s velikim crtama bojišnice u Jablanici, Konjicu i južnim prilazima Sarajevu. U općinske stožere HVO-a organizirani su Mostar, Široki Brijeg, Čitluk, Čapljina, Ljubuški, Grude, Stolac, Neum i Ravno, dok su zasebne postrojbe bile Kažnjenička bojna, bojna Ludvig Pavlović i grupacija HOS-a, kazao je Galić.

Snage HV-a su na južnom dijelu Hrvatske provodile borbena djelovanja oslobađanja Dubrovačkog zaleđa, što je činilo njihov lijevi bok osjetljivim na napade iz BiH. Neprijatelj je organizirao crte bojišnice na rijeci Neretvi, porušio mostove, misleći da snage HVO-a nisu uvježbane i nemaju ratnu tehniku za ozbiljan otpor. No, u takvim uvjetima, snage HVO-a organizirale su i provele oslobodilačku operaciju širih razmjera u dolini rijeke Neretve, pojasnio je Galić.

Operacija „Čagalj“ je, prema njegovim riječima, bila ključna za odbacivanje neprijatelja od rijeke Neretve, oslobađanje Dubravske visoravni i grada Stoca, te zaštitu lijevog boka HV-a u Hrvatskoj. Ciljevi operacije ‘Čagalj’ ostvareni su u pet faza, istaknuo je Galić, dodajući kako su snage HVO-a razbile neprijatelja na lijevoj obali rijeke Neretve, ovladale naseljima Tasovčići, Prebilovci i Klepci, te omogućile daljnja napadna djelovanja.

Galić je nadalje opisao kako su napadno-oslobađajuća djelovanja bila usmjerena ka Stocu, koji je oslobođen, čime je rasterećen lijevi bok HV-a u Hrvatskoj. Ovladano je područjem Mostarskog Polja, oslobođeni su objekti aerodroma i heliodroma, te je JNA dovedena u poluokruženje u Mostaru, što je stvorilo uvjete za oslobođenje grada, kazao je Galić.

Operacija je započela 6./7. lipnja 1992. godine iz smjera Čeljeva prema rijeci Bregavi i prelaskom postrojbi HVO-a preko rijeke Neretve u području Čapljine. Osvajanjem Ševaš Njiva, Klepaca, Tasovčića i Prebilovaca, 10. lipnja oslobođeni su Domanovići, a 11. lipnja započet je napad na Slipčiće, Orlovac i Hum. Istog dana oslobođena je cijela desna obala rijeke Neretve u području Mostarskog Polja, a 12. lipnja oslobođen je grad Stolac, rekao je Galić.

Dana 12./13. lipnja, 3. bojna Široki Brijeg, ojačana zarobljenim tenkom T-34, raspoređena je na prostor Gubavice sa zadaćom osiguranja i potpore snagama iz pravca Baćevića. Istovremeno, 13. lipnja, borbena skupina Kažnjeničke bojne uvedena je kroz borbeni raspored 156. brigade HV-a na pravcu s. Stanojevići-Rotimlja-Kvanj, s ciljem sukladnog djelovanja sa glavnim snagama u oslobađanju Bune, naveo je Galić.

On je dodao da su 14. lipnja, postrojbe sastava Samostalna satnija „Buna“, dio postrojbi Kažnjeničke bojne, dio bojne 4. gbr HV-a, vod VP HVO-a, dio satnije pričuvnih policijskih snaga Čitluk i dio postrojbi HOS-a napadno djelovale pravcem s. Bačevići-r. Neretva-Buna, te su istog dana ovladale širim područjem Bune.

Dana 15./16. lipnja, samostalna satnija Blagaj, 7. bojna Gnojnice i dio postrojbi HOS-a oslobađaju područja Blagaja i Gnojnica, a 16. lipnja uspostavljena je crta obrane Busak-Vranjevići-Ravnice, dok je 5. bojna Ilići ovladala aerodromom, nastavio je Galić.

Napomenuo je da su „veličanstvenim pohodima HVO-a sa sjevera, juga i bokova 17. i 18. lipnja oslobođen grad Mostar. 25. lipnja, Kažnjenička bojna, uz potporu druge bojne Rudnik, treće Cimske bojne, dijela VP HVO-a, dijela 4. bojne Tihomir Mišić, dio postrojbe HOS-a i dijela Poskok bojne ovladala je repetitorom na vrhu planine Velež, čime je ostvarena potpuna dominacija u odnosu na neprijateljske snage, a borbena djelovanja tjeranja neprijatelja nastavljena su do 26. lipnja, rekao je Galić, ističući da je dostignuta crta tih lipanjskih dana 1992. godine s manjim odstupanjima održana tijekom cijelog Domovinskog rata.

Zaključno, Galić je naglasio da su ove pobjede HVO-a u zorama lipnja 1992. godine temelj Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, što operaciji „Čagalj“ daje obilježja izuzetne povijesne bitke HVO-a za slobodu ovih prostora. Ovo svjedočenje neka bude poticaj na prisjećanje i bilježenje istine o HVO-u i Domovinskom ratu. Tragedije, žrtva i suze zaslužuju trajni zapis i zahvalu, poručio je Slaven Galić.

SDA HNŽ osudio “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine”

(www.jabuka.tv | Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell/Ilustracija)

15 komentara

 • Sve si dobro rekao Slavene, samo slabo spominjem mostarskih 9 bojni, legendarne topnike sa Planinice ne spominjem nikako, vojnu policiju, rezervni sastav MUP-a također… Ispade da je nekoliko tisuća branitelja HVO-a iz Mostara nijemo i prekriženih ruku promatralo lipanjske zore, a time nesmotreno praviš razdor među braniteljima! Čast i slava svim učesnicima akcije, našim braniteljima, a posebno poginulim i ranjenim pripadnicima Hvo-a

 • Evo nek i Muslimani vide kako se Mostar i Hercegovina oslobađali.U gradu je bio i Mostarski bataljon koji je vodio Karlo Džeba a koje je bio u sastavu HVO.Tako da gospodo LJILJANI ne laprdajte puno kako ste vi oslobodili Mostar.To znaju svi branitelji Mostara ali je njima duša lagati i tuđe prisvajati isto što kažu da je kod Ćire bio Lakšiča harem.Eto vam Mevlana u Zaliku.Pogledajte koliko je zdanje napravljeno mogu svi Muslimani Mostara u njega stati a nemaju dozvolu za gradnju kao i u Jasenici

  • Ukoliko se zeli vidjeti ko šta prisvaja jednostavno na youtube ukucas: Centar za mir Mostar i na njihovom kanalu pogledas snimak iz tih dana. Na snimku se vide samo Ljiljani i to i na zapadnoj strani grada (Podhum, Kolonija Rodoč, Mahala), a isto tako i lijeva obala (Musala. Fejiceva, Luka i magistrala), takode se vidi i mjesto prelaska Neretve kod Banje na Musali. Ako je Hvo iskljucivo ucestvovao zasto je onda toliko pripadnika ABiH na svim tim mjestima, a HVO pripadnika nema nigdje. Nekazem da HVO nije ucestvovao zajedno sa ABiH u operaciji oslobadanja grada, ali pricati da je samo on bio i da nema ljiljana nikako je stvarno previse. E sad kvesicu i slicni njemu hocete li vjerovati bajkama i priopcenjima ili svojim ocima kada budete gledali video do vas je….

   • Za 17.35
    Evo smirio sam se koliko se mogu smiriti na tvoje gluposti, podvale, laži i hinjaluk. Moja dva brata i u smo učestvovali u akciji, svaki u drugoj postrojbi, naravno da su bile postrojbe HVO-a. Druga bojna, treća bojna i STB Planinica. Jedan brat je nažalost poginuo, a nas dvojica smo imali sreće pa smo samo ranjeni, i to u dva dana.
    Dakle, da ti objasnim kratko i jasno – u akciji i sve do tada, a i još pola godine iza toga, sve akcije vodili, planirali i krv lili – samo i isključivo pripadnici i postrojbe HVO-a. Ako ti nije jasno šta ti govorim, izazivaš nesreću, izgleda da baš želite belaja, jer sa takvom pričom, ponašanjem i postupcima, nešto grejp opet spremate kao što ste nam spremili mučki i najpodlije što se može napraviti u životu – dotadašnjem suborcu i onome ko vam je život spasio, vama i svima vašima,i mladom i starom smo živote spasili i hranili vas – bacili ste nož u leđa. To se u povijesti, nikada, ama baš nikada nije desilo nagađati način. I dan danas trpimo posljedice vaših najpodlijih postupaka koji se mogu zamisliti. Zato začepi i budi ponizan i zahvalan što si uopće živ… Inače, neće dobro biti. Ni nama, ali ni vama. Jer, nikada više nećemo, mi Hrvati dozvoliti da nam se dogodi ono što nam se dogodilo. Vjeruj mi, ovaj put ne bi bilo milosti!

   • Ne seri majke ti pitaj Dđebe on je prvi prešo kod Banje na lijevu obalu a Mostarskog bataljuna svega 5o ljudi i to najviše iz mješanih brakova.Hajde kad ste toliko ogrezli u laži što ne napravite intervju sa Ženom.Žalosno kolika možete lagati i prisvajati tuđe uspjehe i krivotvoriti povjest

 • Učestovao, kao pripadnik treće Širokobriješke bojne. Sve što je gore napisano je točno od riječi do riječi , bravo Galiću.

 • Danas sam pisao komentar a moram ponovo.Gospodo muslimani ne lažite više TKZ armija bih nije postojala u Mostaru 92.Lično sam učestvovao u akciji i u Mostaru je postojao mostarski bataljun u sastavu HVO koji je predvodio Karlo Džeba(i sada živ).Mostar je oslobodila Kažnjenička bojna i Hv zajedno sa HVO a TKZ armija BiH se kasnije pojavila kad ste napali HVO zajedno sa izdajnicima muslimanima u HVO 1993 god .koji su na bojišnici okrenuli cijevi na svoje kolege.JEDNOM IZDAJNIK UVIJEK IZDAJNIK.I molim vas prestanite jednom sami sebe lagati

 • Samo da još upitamo ove “oslobodioce” koliko ste tenkova imali koliko topova koliko Wbera.NIJEDNOG.Praćkom ste ih poćerali sa Orlovca,Huma i Fortice.Sram vas bilo lažovi a ovaj centar za mir ko vodi Safa Oručević prijeratni kriminalac i dokazani lopov za što postoje dokumenti a molio bih Hrvatsku Tv da prikaže u jednoj emisiji kako je teklo oslobađanje Mostara i da jednom za vjeke začepi ovim lažovima prekrajanje istine

 • Neki dan smo mogli gledati obljetnicu iskrcavanja u Normandiji. Velika i skupa, prvenstveno zbog žrtava, operacija savezničkih snaga, koja je obilježila početak kraja toga rata. Na komemoraciji, svi i pobjednici i gubitnicima. Ovi prvi ponosni, drugi gordi, ali svijesni povijesne zablude-greške! Međutim i jedni i drugi tihi i ponizni sa porukom “ne ponovilo se”!!!
  E’ to je u civiliziranom svijetu…
  Jedan sam od onih koji tvrde da je Balkan najljepši dio ove planete!
  Na tu moju tvrdnju, normalnom čovjeku se mora nametnuti pitanje, a što je onda slabo naseljen!?
  Pa zato što smo govna, bez karaktera i ponosa na vjeru i naciju…ili da budem konkretniji, manjina koja stoljećima nastoji ostati “svoj na svome”, držeći do svoje vjere i nacije, upravo ta manjina je trn u oku onih koji se opet stoljećima mogu zvati samo POTURICE-IZDAJICE!
  Stara je izreka POTURICE GORA OD TURČINA, e ti, baš ti koji 500 godina traže novi identitet, oni uporno prekrajaju povjest, oni su kukavice i Jude. Jude gore od Jude, jer tražeći alternativu za Boga 500 godina razapinju Isusa.
  Zato smo govna, jer zbog septičke jame, ako je loša, cijela kuća smrdi.
  Naravno ne traži nitko, da oni krenu Kusturicinim primjerom, ali njegov potez je milion puta bolji, nego njihova više stoljetna potraga za identitetom.
  Nitko ih nije maltretirao ni u Kraljevini Jugoslaviji, a poglavito u SFRJ, a oni ko oni, pisaše se srbima, hrvatima, neki su bili i ostali. Onda je došao Ustav te 1974te godine, pa su mogli se pisati kao muslimani. Naravno nitko im nije branio ni da se smatraju Jugoslovenima, eto sada su neki od njih ili većina njih Bošnjaci!!!

  Bravo narode, bravo,… ako nas ne raseli aktualna politika (vi nas ne možete pobiti), mogli bi dočekati neku novu vašu varijaciju na temu zvanu nacija!

  Nije jadno što svojatate Lipanjske zore, za nas koji smo u to vrijeme, kao dragovoljci srcem branili svoj Mostar i Hercegovinu, jadnije je što aktualni političari iz reda Hrvata nisu ništa bolji od vas, ali o njima drugom prilikom!
  Najprije, travnja 1992 godine mi hrvati Hercegovine, a poglavito Mostara, smo bili jako organizirani!
  U Mostaru je bilo ustrojeno i naoružano oko 8000 branitelja, da nebi lagali, kao vi, bilo je i par stotina muslimana, uglavnom dobrih momaka koji su bili u Zaliku oko Solde Zdravka, u Cernici oko Karla Džebe (nije Đeba) i na luci oko Pince. Rekog sve skupa par stotina, uveliko ispod tisuću, a svi ostali muslimani su bili uz Alijin slogan NIJE OVO NAŠ RAT!!!
  Zaboravili ste da je tih mjeseci preko 350000 muškaraca (vojno sposobnih), žena, djece i starijih osoba bilo u izbjeglištvu!
  Gdje?
  Pa u Hrvatskoj, u Dalmaciji. Koliko su loše primljeni, neki i danas tamo žive.
  Neki od vas spominju Arifa Pašalića, pukovnika JNA, pa on je iz istog legla “izdajničkog”, kao i Vladimir Perak, također pukovnik JNA!
  Razlika je u toliko što smo mi Peraka provalili na samom početku travnja te 1992ge godine, a vas je Arif magarčio cijeli rat!
  Ma sve vam o tome zna Safa Oručević ili Esad Eso Humo!
  Eso nije poturica, možda vam kaže i istinu???
  Nama ne morate pokazivati, jer mi smo vam potvrde davali, ali pogledajte se, pa sebi priznajte koliko vas je od HVOa dobilo papir o pripadnosti toj vojnoj komponenti, a pripadali ste do lipnja 1993 godine, neki i duže!
  I opet izdaja, napali ste HVO mučki, htjeli ste Mostar, Stolac, Čapljinu, ma i Ljubuški,…sve do mora ste htjeli!
  Tu akciju ste mogli nazvati i SPAJANJE OBITELJI, jer da vas podsjetim, obitelji su vam i tada bile na hrvatskom moru i nitko, ali baš nitko ih nije dirao,… pa ni oni Mostarci, Čapljinci, Ljubušaci čije ste sinove u toj suludoj akciji ubili!
  Pozivate se na Heliodrom, da vas i to podsjetim:
  Na Heliodrom su u najvećem broju bili muslimani pripadnici HVOa koji su bili i pod prisagom i na plaći!
  Nisam ja kao vi, ne niječem niti jedan zločin, niti jednu žrtvu, ali dosta laganja, puno vam je jeftinija istina.
  Istina danas manje boli, to vam je lakše nego da vas unuci smatraju izdaicama, kukavicama i lažovima, a to znači:
  Prihvatite povijesnu istinu da je Hercegovina Hrvatska gruda sveta, da je HRVATSKA REPUBLIKA HERCEG BOSNA, bila pravno utemeljena na isti način kao i tadašnja Alijina
  Bosna i Hercegovina ili Radovanova Republika Srpska!
  Povijesna je istina i Dejtonski sporazum kojim smo u brak (bez ljubavi) ušli Hrvatska Republika Herceg Bosna i Bosna i Hercegovina i da su se i jedna i druga morali odreći svojih institucija do 1998 godine!
  Znači HR HB, je želja hrvatskog naroda, njen plod je i HVO (kojeg zamisli priznajete), tu činjenicu nitko izbrisati ne može, vrijeme vam je da to poštujete ili bar pošteno prihvatite.
  Ponoviti ću, na žalost u tom nesretnom ratu je bilo i zločina, zločin su činili svi sudionici rata (mislim na narode i oružane komponente), možemo i o toj temi, ali previše je, možda nisam trebao ni ovoliko pisati, davno je to bilo…
  Za kraj, samo nastavite, kradite i uništavate, napravite zakone da doživotno uživate svoja djela, i jedni i drugi i treći, samo prestanite lagati o tim svetim vremenima!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.