SDA HNŽ osudio “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine”

Županijska organizacija SDA Hercegovačko-neretvanske županije poslala je priopćenje za medije kojim osuđuje djelovanje Grada Čapljina zbog organiziranja godišnje manifestacije koja nosi naziv ”Lipanjski zore hrvatske Hercegovine”.

Navedena proslava 32. godišnjica u svom nazivu, koncepciji i kreiranim sadržajima nedopustivo, diskriminirajuće i protivno Ustavu promovira i predstavlja Čapljinu i ostatak Hercegovine kao ekskluzivno područje na kojem žive isključivo Hrvati, što niti je točno, niti odgovara stvarnom stanju, odnosno nacionalnoj strukturi stanovnika na području ovog grada, navode u priopćenju iz SDA, prenosi Bljesak.

Dodaju da je organiziranje ovog i sličnih događaja, te javna promocija Bošnjake i ostale narode koji žive na ovom prostoru tretira građanima drugog reda.

To predstavlja ozbiljno ugrožavanje osnovnih ljudskih prava. Također, podsjećamo da je zvanični grb Čapljine na kojem se nalaze nacionalni i vjerski simboli jednog naroda proglašen neustavnim još prije 20 godina i dalje u službenoj upotrebi. Da su javne institucije u Čapljini uglavnom jednonacionalne, te da postoji očigledna diskriminacija Bošnjaka u svim segmentima društvenog života, navode iz SDA HNŽ.

Priopćenjem pozivaju Ustavni sud FBiH, kao i predstavnike međunarodne zajednice da poduzmu adekvatne i odlučne korake koji će kako smatraju u SDA u zakonskim okvirima Čapljinu učiniti mjestom normalnog življenja za sve njene stanovnike.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 • Mudzahedini u svom elementu. J. bem ti zemlju u kojoj svoju grudu dilis sa rasistima, koji glume zrtvu.
  Hrvatski izdajnici u Zagrebu i u HB im davaju potporu, da nas gnjave, a njihov predstavnik kao apsurd u Hrvatskom Saboru mulja o svom zivotu kao zrtva iz tisucu jedne bajke. Uce ih takoder jos ponovo vojnicki pucati, da horda zla, jednog dana iznova urlice i jurise na nas. Slava vjecna mom Htvatskom puku, koji se sa rasistima vec 500 godina napire.

 • Joj ovi muslići jesu više naporni. Ma tko to njih ugrožava od nas hrvata i gdje točno ? Apsolutno ih nigdje ne ugrožavamo time što obilježavamo vlastita naša neka povijesna događanja.

 • Poturice ako vam smeta onda sikter gore u bosnu onda ste sa svojima i u većini. Dok ste u našoj Hercegovini poštuj te naše znakove.

 • Kad je HVO oslobađao, Alija je vikao nije ovo naš rat.
  A kako jadni da znaju kad ne znaju ni tko su, a ni što su.
  Nastali od Hrvata i Srba, pa prvu naciju dobili 70-ih prošlog stoljeća, pa 93 u Holiday Inn-u skontali, e sad bi mogli biti bošnjaci.
  Al nisu iskreno oni krivi, nego ovi naši poltroni, koji samo svoju guzicu gledaju, svoju djecu i rodbinu zapošljavaju, pa vidi na slici prvog reda,sve ti jasno.

 • Šta je, bili pravili u Čapljini Mevlanu. Koja ste vi izdajnička bagra.Ali zna se tko je ove prostore oslobodio od Srpsko-Crnogorske agresije.Ta nisu ljiljani.

  • Pa to su oni isti što su na Dimanovičina dolekali JBA tenkove kitili im cjevi sa cviječem i mahali sa Yugo zastavama a sad im smetaju ,,Lipanjske zore,,

 • Tako je SDA! U BiH nema tkzhrvata- 1907 je bosanske libaneKato AU dekretom proglasila tkzhrvatima. Do 92 su govorili hiljadu, avion, ko, Mart, itd ..

 • Neznam pto hoče SDA?Gdje ste bili jad je grmilo? valjda sa Alijom ubtrezoru Činjenica koju. nemođete pobrisati i uništiti he ustina da je HVO oskobidio Mistar ii Hercegovinu Istontako u sadejstvu sa HOS ommi Partiotskoom ligom Mostarskog odreda koji je dibio oružje najon akcije ,,Male Bare,,i oslobađanja Ploča id okova JNA Prena tone što se tiče toga Bošnjaci nisu nikada dosad oroslavljali ,,Kupanjske zire jer im to jije buko u ideološkom programu Sva skava dosadašnji proslava išla je jroz institucije ,HRHB Mistar HVOa Mostar i Hercegovine kroz razne kulturno historijske susrete programe pistrojavanja pobhedobosnih bojni kulturno umjetničke programe Hrvatsje vojne gkazbe Hrvatskig barodnog kazališta Jlape Hrvoje idlazaka na ,,Orlivac,,brdi Gum kod križa postavljanje vjenaca i cviječa te osljenje sviheča kod spimen fintane na ,,Rondou,, i kod velikog križa u groblju ,,Masline,, i tbd. Vaše proslave gospodo Bošnjaci su se svodile na dio foljlora u ikviru IVZa Šehitluka i šta još Moliču kjeppo ne onaložavajte hrvatsku žrtvu i hrvatska grobišta za ,,Lipanjske zore do kojih vam od rata do danas nije stalo jo do lanjskog snijega

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.