Galić: Granična policija ulaže maksimum, ali nedostaje više od 1.000 policajaca

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić navodi da Granična policija poslove nadzora granice provodi na granici BiH dužine oko 1.600 kilometara, te 83 granična prijelaza.

Ove poslove, prema Pravilniku o unutarnjoj organizaciji, predviđeno je da obavlja 2.426 policijskih službenika, koliko je sistematiziranih radnih mjesta policijskih službenika. Zaključno sa 1. ožujkom, broj popunjenih radnih mjesta policijskih službenika iznosi 2.025, što znači da Graničnoj policiji trenutno nedostaje 401 policijski službenik, navodi Galić.

Na pitanje koliko je Graničnoj policiji potrebno novih graničnih policajaca da bi se na adekvatan način suočila s novim velikim priljevom migranata, Galić kaže da je, prema procjenama, to tri puta više nego što je Pravilnikom predviđeno.

Napravili smo procjene koliko je ljudi potrebno za odgovarajući odgovor na istočnom dijelu granice kako bi se pokrile sve moguće točke prelaska u dužini oko 600 kilometara. Riječ je o nedostatku oko 1.200 policijskih službenika, ističe Galić.

Ukoliko bi Granična policija BiH odmah dobila sredstva da primi potreban broj policajaca, prema Galićevim riječima, novoprimljeni policijski službenici na granicu bi mogli da budu upućeni tek nakon godinu dana.

Prije svega, treba istaknuti da sama konkursna procedura i proces školovanja graničnih policajaca traje oko godinu dana. Kada bismo, hipotetički, primili novih nedostajućih 400 policijskih službenika s činom policajaca u 2020. godini, počevši od 1. travnja ove godine bilo bi potrebno osam milijuna maraka, navodi Galić.

Od tog iznosa, pojašnjava Galić, za plaće bi bilo potrebno 6.500.000 KM, a za naknade 1.500.000 KM.

Galić dodaje da je evidentan pritisak državljana zemalja visokog migracijskog rizika iz smjera Srbije i Crne Gore na granicu BiH, zbog čega je angažirano dodatnih 145 policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Granična policija ulaže svoj maksimum i činimo sve što je u našoj moći kako bismo kvalitetno zaštitili granicu, rekao je Galić.

Prema njegovim riječima, unatoč limitirajućim faktorima koji se ogledaju u znatnom nedostatku kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, Granična policija poduzima niz organizacijskih i operativnih mjera i radnji s ciljem sprječavanja i suzbijanja nezakonitih migracija.

Intenzivirana je razmjena informacija i drugih vidova zajedničkih aktivnosti s graničnim službama susjednih zemalja. Pored toga, obavlja se kontinuirano izvanredno angažiranje policijskih službenika u organizacijskim jedinicama Granične policije koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku. Također, preraspoređuju se specijalizirane jedinice Granične policije, mobilna jedinica za podršku i kontrolu, te jedinica za nadzor i promatranje na kritičnim točkama ilegalnih prelazaka i slično, navodi Galić.

Galić je rekao da je tijekom prošle godine 13.251 osoba odvraćena u pokušaju ilegalnog prelaska granice BiH.

Od početka ove godine odvraćeno je više od 1.500 osoba u pokušaju ilegalnog prelaska granice. Najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Maroka i Alžira, naveo je Galić.

(Srna)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.