Fra Miljenko Stojić: “Nažalost, nikada nećemo uspjeti pronaći kosti svih ubijenih franjevaca” – Jabuka.tv

Fra Miljenko Stojić: “Nažalost, nikada nećemo uspjeti pronaći kosti svih ubijenih franjevaca”

Na Širokom Brijegu u subotu, 1. veljače, započinju “10. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Ovogodišnji program obilježavanja nešto prošireniji

U razgovoru za portal Jabuka.tv vicepostulator fra Miljenko Stojić ističe kako je ove godine po prvi put program nešto proširen i počinje već prvim danom veljače.

Društvena je zajednica počela s određenim aktivnostima pa smo htjeli to sve uklopiti u ove dana. U nedjelju ćemo imati mimohod od raznih spomenika. Vjernici će hodočastiti do ratnog skloništa u samostanskom vrtu gdje je ubijeno i zapaljeno 12 franjevaca. Nakon toga slijedi misa u samostanskoj crkvi. Navečer u širokobriješkom kinu slijedi jedna predstava koju je napisala profesorica širokobriješke gimnazije Mirela Lovrić, kazao je fra Miljenko dodajući kako je riječ o predstavi “Dide, pobiše nam fratre”.

Sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. U 17.30 je molitva krunice, a u 18.00 sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana sv. misu predvodi i na njoj propovijeda don Marko Tomić, postulator Drinskih mučenica, sutradan don Ilija Jakovljević, vicepostulator postupka mučeništva bl. Miroslava Bulešića, a trećega dana don Filip Kucelin, postulator postupka mučeništva “Don Eugen Šutrin i drugovi”.

Četvrtoga dana, na sami dan Obljetnice, 7. veljače, svetu misu predslavi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. Sve će započeti u 16 sati kod ratnog skloništa gdje ćemo se pomoliti, a nakon toga svi zajednički idemo do crkve do groba gdje su pokopana 24 franjevca, kazao je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Vicepostulatura će u nedjelju dočekati vjernike koji budu hodočastili iz svojih sela do ratnog skloništva. Sve je započelo inicijativom mještana Crnih Lokava.

Iz više sela organiziran mimohod vjernika do ratnog skloništa na Širokom Brijegu

To je jedna lijepa gesta. Oni pješače, mole, nose barjake. U isto vrijeme pokazuju domoljublje i svoju kršćansku vjeru, dodao je.

Dodjela nagrada s “IX nagradnog natječaja”

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na “9. nagradnom natječaju” s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli. Svi oni pišu, rade, crtaju. Na taj način razmišljaju o pobijenim franjevcima, ali i o pobijenim članovima puka Božjega, istaknuo je fra Miljenko dodajući kako će svi ti radovi po završetku ovih dana biti objavljeni na mrežnoj stranici.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao “Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk”, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao “Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja”, što ga je proglasila Zapadno-hercegovačka županija.

Fra Miljenko naglašava kako je važno da je društvo prepoznalo značaj ovoga i sproveli ovu odluku o proglašenju dana sjećanja.

Nadamo se da će biti poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja Dana sjećanja da se popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na sv. misu, istaknuo je.

Traganje se i dalje nastavlja

Potraga za novim grobnicama se nastavlja. Kako je u razgovoru istaknuo vicepostulator fra Miljenko Stojić, teško da će se ikada otkriti cijela istina i otkopati svaki ostatak.

Posljednje što smo otkrili to je jama u Mratovu. Njih trojicu smo tamo otkrili. Sada slijedi iskapanje. Tragamo također za skupinom franjevaca i civila koji su ubijeni na Biokovu, kazao je fra Miljenko naglašavajući kako su ovo mukotrpni procesi koji obuhvaćaju traganja, iskapanja…

Cijeli program trodnevnice prenosit će svojim radijskim valovima Radiopostaja Široki Brijeg s pridruženim postajama.

(www.jabuka.tv | Mario Pinjuh)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.