Fra Marinko Leko: Razgovaram stalno s roditeljima osmero tragično preminule djece – Jabuka.tv

Fra Marinko Leko: Razgovaram stalno s roditeljima osmero tragično preminule djece

Draga djeco, ja ću se ovdje od vas oprostiti. Sa svakim od vas poći će na groblje po jedan svećenik, a ja ću doći i obići vas pojedinačno. Ove riječi, koje su na sprovodnom pogrebu šestero mladih u Rakitnu zaparale grlo i potresle tisuće prisutnih, izgovorio je fra Marinko Leko.

Župnik župe svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu svoj oproštajni govor je jedva uspio iznijeti do kraja, bez prekida, bez suza, glasom koji ne drhti… Bol i tuga bili su ogromni, piše Avaz.

Volio bih da sam mogao svima predvoditi sprovode

Pet dana od sahrane Ivana Miličevića, Stipe Romića, Žane Pavković, Mije Soldo, Stipe Pavkovića i Marije Pavković, fra Leko je rekao kako je mislio da će moći izdržati do kraja.

Bio sam previše potresen… Znate, kada sam došao ovdje, oni su bili četverogodišnjaci. Kada su pošli u školu, ja sam im predavao vjeronauk, kao i u crkvi. U takvim situacijama se stekne bliskost i onda ta djeca svećeniku prirastu za srce. Volio bih, znate, da sam mogao svima predvoditi sprovode. Baš sam iznemogao, govori fra Marinko za Avaz

On je odmah na nesretni prvi siječnja, kada je dobio strašnu vijest, kako je ranije rekao, obišao njihove roditelje. S njima je bio i nakon sahrane, a sa svima je, kaže, u stalnoj komunikaciji.

Hvala Bogu, sada je njima lakše. Kada sam ih onaj dan obišao, od njih osmero, četiri roditelja su se držali uspravno. Za jednog oca sam se upitao hoće li mu srce izdržati. Ne sumnjam nimalo da će ovo prebroditi. Vidi se već da su na dobrom putu. Ljudima se u ovakvim slučajevima daje psihološka potpora, ali ono što bi im stručnjaci rekli, oni nalaze u vjeri, jer su oni vjernici u pravom smislu te riječi, priča za Avaz fra Leko.

Nisam ih još obišao, a hoću, čim malo snijeg okopni

U crkvenim matičnim knjigama uz njihova imena i prezimena fra Leko je rubriku uzrok smrti ostavio praznom. Kako kaže, čekat će službeno očitovanje.

Nisam ih još obišao, a hoću, čim malo snijeg okopni. Rakitno je sada cijelo pod snijegom. Dogovaram s njihovim prijateljima da zajedno odemo, kaže fra Leko.

Šestero mladih iz Rakitna i njihovi prijatelji Mirela Rezo i Stjepan Jukić iz Posušja, svi 20-godišnjaci, podsjetimo, Novu godinu su čekali u jednoj vikendici na Tribistovu, na području Blidinja. Vikendicu nisu iznajmili, već su je dobili na korištenje od potomka vlasnika, koji je nedavno umro. Zajedno s njima bilo je još šestero mladih , koji su prespavali u susjednoj vikendici. Jedan od mladića iz te vikendice je ujutro i zatekao strašni prizor. Zna se da su bili živi do 4:15 sati, kada se sa svojim bratom, posljednji put, čuo Stipe Pavković.

Policija je obavijest dobila u 10:05 sati.

Sve okolnosti

Iz MUP-a ŽZH je u petak potvrđeno da su u utorak, 5.siječnja u vikendici završena sva vještačenja. Riječ je o strojarskim i protupožarnim vještačenjima agregata, dimnjaka i peći na drva. Za sada sve upućuje na to da je uzrok smrti osmero mladih gušenje koje je nastalo uslijed ispušnih plinova iz agregata.

Također, uz obdukcijski nalaz, urađena je analiza krvi i urina te će biti provedena toksikološka i kemijska vještačenja.

Stoga, tek kada iz Sarajeva stignu svi rezultati bit će utvrđen točan uzrok smrti i rasvijetljene sve okolnosti ove nezapamćene tragedije.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.