Forenzičari nakon 131 godine dokazali identitet Jacka Trbosjeka

Forenzičari s liverpulskog sveučilišta tvrde da su otkrili identitet jednog od najmisterioznijih serijskih ubojica u povijesti: Jacka Trbosjeka koji je ubio najmanje pet žena u Londonu 1888 godine.

Navodno se radi o 23-godišnjem poljskom brijaču, Aaronu Kosminskom. Do tog su otkrića, kako piše Science Mag, došli DNK analizom provedenom na uzorcima s okrvavljenog šala jedne od njegovih žrtava.

Fizički dokazi i forenzička istraga

Radi se o svilenom šalu pronađenom pokraj tijela Catherine Eddowes, četvrte Trbosjekove žrtve, a na njemu su se nalazili tragovi krvi i sjemena za koje se vjeruje da su pripadali ubojici. Kosminski je i u vrijeme kad su se ubojstva događala bio osumnjičen, ali zbog nedostatka dokaza slučaj nikad nije zatvoren.

Ovo nije prvi put da se Kosminskog povezuje s Trbosjekovim zločinima, ali je prvi put da su rezultati DNK istrage objavljeni u znanstvenom časopisu. Prve je genetske testove prije nekoliko godina proveo biokemičar Jari Louhelainen sa sveučilišta John Moores u Liverpoolu, ali rezultate nije odmah objavio, piše Index.hr.

Šal je na aukciji još 2007. kupio poduzetnik Russell Edwards, a on je 2014. i objavio rezultate genetske analize u svojoj knjizi Naming Jack the Ripper. Rezultati tada nisu bili objavljeni ni u jednom relevantnom znanstvenom časopisu, a drugi su znanstvenici tvrdili da je Louhelainen “učinio kardinalnu pogrešku u nomenklaturi prilikom korištenja DNK baze podataka”.

Novi zaključci

Novo istraživanje, koje je Louhelainen proveo s kolegom sa Sveučilišta u Leedsu Davidom Millerom, objavljeno je u Journal of Forensic Science, gdje su objasnili cijeli postupak. Oni su, naime, usporedili uzorke sa šala s DNK-om živućih potomaka Kosminskog i Eddowesove te dokazali poklapanje. Ovo, kako su istaknuli drugi znanstvenici, ipak nije dovoljno da se dokaže da je Kosminski zaista bio ubojica.

Neki tvrde da se na način na koji su Louhelainen i Miller proveli analizu ne može dokazati tko je bio ubojica, već samo isključiti određene osumnjičenike, a također, ističu, ne postoje dokazi da je šal ikad zaista bio na mjestu zločina te da je moguće da su svi eventualni dokazi s njega nestali tijekom godina.

Ranija istraživanja

Ovo nije prvi put da su znanstvenici pokušali otkriti identitet Jacka Trbosjeka uz pomoć DNK analize. Prije nekoliko godina američka autorica krimića Patricia Cornwell je, na temelju istrage provedene na pismima koje je ubojica slao policiji, zaključila da je Trbosjek bio slikar Walter Sickert, no nikad nije dokazano da je autor tih pisama zaista bio Jack Trbosjek.

Kosminski je u vrijeme ubojstava imao 23 godine i živio nedaleko mjesta gdje je policija pronašla treću žrtvu, Elizabeth Stride. Od samog početka bio je jedan od glavnih osumnjičenika, a u 54. godini umro je u psihijatrijskoj ustanovi od posljedica gangrene.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.