Foča: Što kriju zidine jednoga od najstrožih zatvora u BiH? | Jabuka.tv

Foča: Što kriju zidine jednoga od najstrožih zatvora u BiH?

Zatvor u Foči – jedan je od najstrožijih. Unutar zidina, a iza rešetaka tog zatvora kaznu služi više od 300 osuđenika. Među njima i Mladen Anđić.


Svjedočenja zatvorenika

Osuđen je za ubojstvo. Njegova kazna je sedam i pol godina zatvora. Svađa oko pristupne ceste koja vodi do dvorišta, 2015. dovela je do ubojstva susjeda – automatskom puškom sa sedam ispaljenih metaka, objavila je reportažu televizija N1.

“Tamo se navodi – neriješeni imovinsko-pravni odnosi, što nije tako, to je bio dio 1/1 imovine na koju se polagalo pravo druge osobe. Policija nije nadležna, slala je na druge adrese, a te druge adrese opet na druge i to se odugovlačilo da je kuliminiralo ubojstvom.

Djelo je počinjeno i pravdanja nema. Ne znam, u tim trenucima teško je razgovarati, čovjek je izrevoltiran i nekad ne donosi odluke koje bi trebao tada donijeti, možda da čovjek malo pričeka – malo zažmiri, nekoliko sekundi, možda bi bilo drugačije. Ubojstvo sam napravio, imao sam automatsku pušku koja je ostala iz rata, bilo je to blizu u mom dvorištu, došlo je do svađe i prepirke tako da mi je bila blizu, na dohvat ruke.

Uzeo sam tu pušku i nažalost upucao svog susjeda. Teško je, ali što ćemo, bilo je to, što sad možemo?”, kazao je za televiziju N1 osuđenik Mladen Anđić. Mladen broji mjesece, prošlo je 19, a Robert dane. Odslužio je 1665. Njegova kazna je osam godina zatvora za devet počinjenih razbojstva u 2012. godini., i jednu utaju. “Što sam ostao bez posla, što sam se javljao na razne natječaje, što nisam prošao, dijelom i zbog godina, dijelom i zbog nepotizma, i tržišta rada.

Obveze su stizale iz dana u dan, rate kredita, stanarine, troškovi struje i vode, a na kraju je došlo do toga da se nema ni za hranu. Ali eto, sva sreća u toj cijeloj nesreći je bila što nije došlo do posljedica po treće osobe. Ovom prilikom želim se još jednom ispričati svima onima koje sam oštetio, svi koji su se neprijatno tada u tih nekoliko minuta osjećali, ne da bi se nešto pravdao, nego jednostavno toliko dugujem tim ljudima. Meni je cilj bio novac, a ne da nekoga tada povrijedim.

Sreća, nije bilo tako, tako su se i oštećeni izjasnili na sudu i nisu od mene tražili odštetu. A bilo je mnogo oštećenih, njih 10 do 12”, poručuje osuđenik Robert Vlajić. U Foči postoji i ‘zatvor u zatvoru’ od 2011. godine. To je odjel posebnog režima za one najneposlušnije. Sustav – jedna ćelija, jedan zatvorenik.

U strogo nadziranim uvjetima kaznu od 42 godine zatvora tu služi Veselin Vlahović – Batko zbog ratnog zločina počinjenog 1992. u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići. Tu je smješten i Milenko Lakić osuđen kao član organizirane kriminalne skupine Zijada Turkovića na 35 godina zatvora zbog ubojstva.

Nalazi se tu i Đorđe Ždrale na odsluženju 20 godina kazne zatvora zbog ubojstva Ljubiše Savića Mauzera.

Mnoge aktivnosti

“Isključivu nadležnost za boravak u tom odjelu donosi ministar svojom zapovjedi koja traje šest mjeseci i može se preispitati, ali se i produžiti. Tu sada ima 20-ak osoba, a kapacitet je negdje oko 55 osoba. Tu se smještaju osobe koje više ne mogu izdržavati kaznu s drugim osuđenicima, oni predstavljaju opasnost za druge osuđene osobe, ili za sebe, ili za ustanovu.

Tu se kazna zatvora izdržava u posebnom režimu individualno i svaki od njih ima individualni tretman”, pojašnjava Siniša Golijanin, direktor KPZ Foča. Ne moraju, ali mogu i raditi. U krugu zatvora je tvornica namještaja. Imaju i razne aktivnosti.

Rezbare i slikaju, ako žele, a vježbaju gotovo svi. Posljednja pobuna u fočanskom zatvoru bila je prije osam, a bijeg prije 10 godina. Te 2007. godine iz zatvora u Foči bježi osuđenik za ratne zločine Radovan Stanković. Najtraženiji bjegunac skrivao se više od četiri godine.

Uhićen je 2012. godine i vraćen ovdje na odsluženje kazne od 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • ovde je bio u zatvoru moj dedo kome su 1950 god namistili komunisti Širokobriješki jer nije htio u partiju a njihova dica i unuci i danas vladaju

  • Ima ih puno na slobodi a toliko su sami i udruzeno napravili zla ,ali Bog vidi oni koji su patili nisu docekali pravdu .
    Razbojnici ,lopovi i nasilnici se ni ne boje Boga ,neznam dali se znaju iskreno i pokajat .

  • Dobrotiga usr pajdo tvoj dedo jebot tvoj dedo isti ko iti jado cuj o mrtvima sve naj bolje ma akoje nesto bilo biloje po cijeni zivots ne srakaj jadune i boljisi bija mucat nega po portalin kakat

Komentiraj: