Finska ukinula tradicionalne školske predmete

Finska je upravo učinila veliki korak u svome školstvu tako što je ukinula tradicionalne školske predmete, piše Interesting Engineering.

Za većinu tinejdžera škola znači puno predmeta, ali i dosta njih koji im uopće nisu zanimljivi.

Multidisciplinarni studiji

Finska je postala prva zemlja u svijetu koja se riješila svih školskih predmeta. Umjesto da djeca brzaju kroz brojne različite predmete, glavni svjetski događaji promatrat će se u cjelini kroz multidisciplinarne studije.

“Postoje škole koje podučavaju na starinski način koji je bio koristan početkom 20. stoljeća, ali sada potrebe nisu iste i trebamo nešto što pristaje 21. stoljeću”, rekao je Marjo Kyllonen, voditelj Odjela za obrazovanje u Helsinkiju.

Na primjer, ako uzme tečaj “Rad u kafiću”, učenik uči jezik, komunikaciju i osnove gospodarstva. Drugi svjetski rat može se proučavati kombinacijom povijesti, zemljopisa, književnosti i matematike, sve u jednome.

Učenici viših razreda, stariji od 16, moći će slobodno odabrati teme koje žele učiti tako što će međusobno surađivati. Umjesto da sjede u učionici i broje minute do slobode, biti će u stanju sami diskutirati, isprobavati i rješavati probleme.

To im omogućuje i više interakcije nego da samo sjede u klupi i čekaju kada će moći podići ruku i postaviti nastavnici pitanje.

Novo stoljeće, nove potrebe u obrazovanju

“Ono što sada trebamo različita je vrsta obrazovanja kako bi bolje pripremili mlade ljude za rad. Mladi ljudi koriste dosta napredna računala. U prošlosti su banke imale puno bankarskih činovnika koji su zbrajali brojke, ali sada se to potpuno promijenilo. Stoga moramo napraviti promjene i u obrazovanju koje su nužne za modernu industriju i društvo”, kaže Pasi Silander, razvojni menadžer iz Helsinkija.

Novi sustav izgleda pojačava samouvjerenost, pruža učenicima više kontrole nad njihovim obrazovanjem i dokazuje uspješnost surađivanja i raspravljanja. Osim što im potiče osjećaj samouvjerenosti, novi sustav potiče i društvene vještine i samoizražavanje.

Novi format ne djeluje samo na studente već i na nastavnike. Oni sada moraju i međusobno surađivati kako bi isplanirali nastavu i raspravili o novom pristupu učenja tradicionalnih predmeta.

“Stvarno smo promijenili i način razmišljanja. Dosta je teško navesti učitelje da načine prvi korak, ali oni koji su prihvatili novi pristup kažu kako se sada ne bi ni mogli više vratiti na stari”, kaže Silander.

Očekuje se kako će promjene biti dovršene do 2020.

(Net.hr)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.