U Zenici i Sarajevu 26 ISIL-ovaca, iz BiH čak 78

Najveći broj regruta Islamske države s Balkana dolazi iz Zenice i Sarajeva, pokazalo je novo istraživanje koje je proveo američki Centar za borbu protiv terorizma (CTC), a koje pokazuje na kojim teritorijima Islamska država regrutira najviše boraca za borbu u Siriji i Iraku, piše Večernji list.

Prema podacima CTC-a, postoji veći broj gradova u Europi gdje žive regruti ISIL-a, a Zenica se s 15 analiziranih džihadista nalazi u vrhu gradova glavnih njihovih sjecišta, odnosno nalazi se na 5. mjestu liste. Ispred nje su London s 38, Antwerpen s 32, Bruxelles s 30 i Ceuta u Španjolskoj s 18 regruta ISIL-a. Iza Zenice su tri grada u Francuskoj, Nica i Toulouse s po 13 i Lune s 12. Slijede Vilvoorde u Belgiji s 11 te Sarajevo u kojem je, prema objavljenoj listi, 11 regruta ISIL-a.

Analiza 854 strana borca ISIL-a, koja su putovala u Siriju i Irak u razdoblju od 2011. do 2015., pokazala je da skoro tri četvrtine ovih osoba dolaze iz gradova odakle su podrijetlom neki militanti poznati odranije. Najviše gradova iz zapadnih zemalja odakle su džihadisti imaju Belgija i Francuska.

Po dva grada gdje najviše vrbuje ISIL imaju Britanija, Njemačka, Nizozemska i BiH (Zenica i Sarajevo). Prema podacima CTC-a, europske države odakle je najveći broj boraca Islamske države su Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Belgija. Iz Srbije su najmanje 3 pripadnika ISIL-a u Siriji i Iraku, kao i iz Slovenije, dok ih je iz BiH čak 78.

Propaganda ISIL-a ponovno je pronašla svoj put ka prostoru Balkana i BiH. Ovaj put u vidu magazina na bosanskom jeziku, a koji je namijenjen i potencijalnim teroristima, objavila je Slobodna Europa. Na stranici Al Hayat magazin “Rome” dobit će svoje objedinjeno izdanje, a u kojem su i precizno navedeni načini za izvršenje terorističkih napada, navodi Večenji list.

BiH je i ranije imala probleme s propagandom na internetu i trebale su godine da se ugase neki portali kao “Vijesti ummeta”. Novinar BIRN-a Denis Džidić kaže da je to nastavak ranijih propagandnih aktivnosti ISIL-a. “Tu imamo nekih uistinu strašnih stvari, od poziva na ubojstvo, objašnjavanja kako se trebaju ubijati nevjernici pa do bizarnosti i nekih neobičnih poruka ženama, kao u posljednjem broju, da ne trebaju sebi kupovati stvari niti trošiti imetak na sebe, već opremati džihadiste za rat”, navodi Džidić.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Koliko ih je u Sarajevu,Travniku,Bugojnu,Maglaju,Mostaru,Hađžićima,Maoči itd.Na hiljade ISIL-ovaca je tu samo čekaju momenat.Neznam što rade obavještajne službe,Sipa jel čekaju da ovi naprave teroristički napad pa da ih hapse.U BiH-ni sve je moguće.Ako su proglašeni terorističkom organizacijom,što se čeka pohapsiti i osuditi doživotno.Onisu opasnost za mir i sigurnost svugdje u svijetu.NJemačka,Francuska,Belgija,Austrija svugdje ih hapse a u nas slobodno žive i prijete uokolo i njih se treba bojati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.