Finska je zemlja koja dodjeljuje beskućnicima stan o trošku države

Dolaskom hladnijih dana sve više osoba traži zaštitu od hladnoće u prihvatnim centrima. Dok se Bosna i Hercegovina, ali i mnoge zemlje suočavaju s problemom beskućnika, u Finskoj ih je sve manje.

Ekipa BHRT-a provjerila je možemo li primijeniti uspješan koncept Finske, ali i kako se trenutačno snalaze beskućnici u našoj zemlji.

Bez krova nad glavom nije samo 62-godišnji diplomirani pravnik Antun Larma iz Sarajeva. Hladni dani natjerali su i Zorana Cerića da se privremeno smjesti u Gerontološki centar.

Čovjek koji nije zadovoljan ne pjeva, ovdje se pjeva, pogotovo stari ljudi bolesni, ovdje se pjeva, kaže Cerić

U BiH ne postoji jedinstven registar beskućnika. Točan broj se ne zna, jer ne postoji zakon koji prepoznaje ovu kategoriju društva. Beskućnika ima i u drugim zemljama. Međutim, provjerili smo kako je Finska, jedina u Europskoj uniji, riješila ovaj problem.

U ovoj zemlji beskućnici krov nad glavom dobijaju bez ikakvih uvjeta i o trošku države.

U početku smo smještaj za beskućnike kupovali na privatnom tržištu. Kasnije smo počeli dobivati državne subvencije za rješavanje. Imamo različite financijske izvore u našoj organizaciji. Naravno, državni novac je od krucijalnog značaja,  navodi Juha Kaakinen, izvršni direktor organizacije “Y Fondacija”.

U Finskoj se iz godine u godinu smanjuje broj beskućnika.

Ovo je jedno od naselja gdje su oni smješteni. Između ostalog, upoznali smo jednu od državljanki BiH. Evo kakva je njena sudbina.

Ja sam se rastala od muža i onda mi je jedna socijalna radnica pomogla da budem ovdje dok ne nađem svoj stan, kaže Selina Mujkić.

Stanari se u domovima obično zadržavaju od dvije do sedam godina, dok se potpuno ne osamostale. U tom razdoblju, pored ostalog, pruža im se pomoć u pronalasku posla.

Ovdje živi oko 35 ljudi. Znaju da su na sigurnom, imaju vlastiti ugovor i znaju da neće biti izbačeni na ulicu. Idući korak je pokušaj rješvanja ostalih njihovih problema, poput ovisnosti o alkoholu i drogama, kaže menadžer Jarkko Jyrasalo.

Programom “Housing First” najbrže se rješava problem beskućnika u Finskoj. Uzor mnogim država je upravo ova, jer pored rješavanja problema beskućnika, Finska im daje i individulnu podršku da bi bila riješena pitanja koja su dovela do toga da određena osoba ostane bez doma.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.