Film o tragediji Srebrenice osvojio nominaciju za Oscara – Jabuka.tv

Film o tragediji Srebrenice osvojio nominaciju za Oscara

Bosansko-hercegovački film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić o tragediji Srebrenice osvojio je nominaciju za prestižnu filmsku nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, objavila je ponedjeljak američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

U središtu radnje je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorica koja u ljeto 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a.

Glume još Boris Isaković, Edita Malovčić, Emir Hadžihafizbegović i Dino Bajrović.

Film je nastao je u produkciji bosanskohercegovačke kuće Deblokada, u koprodukciji s Austrijom, Njemačkom, Francuskom, Nizozemskom, Norveškom, Poljskom, Rumunjskom i Turskom.

Nakon uspješnog predstavljanja na 77. Mostri prikazan je na festivalu u Torontu te na filmskim festivalima u Hamburgu i Antaliji, na egipatskom El Gouna festivalu, na festivalu u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj i drugdje.

Dosad je već osvojio niz priznanja, od čega na venecijanskom festivalu čak tri.

Ovogodišnja, 93. dodjela Oscara, održat će se 25. travnja, a, osim bosansko-hercegovačkog filma za Oscara se u toj kategoriji natječu danski “Još jedna runda” Thomasa Vinterberga, rumunjski “Kolektiv” Alexandera Nanaua, hongkonški “Better Days” Dereka Tsanga i tuniski “The Man Who Sold His Skin” redateljice Kaouther Ben Hania, prenosi Hina.

Hrvatski dugometražni eksperimentalno-animirani film “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” Dalibora Barića, kojeg su članovi Američke filmske akademija uvrstili na popis od 26 filmova za moguću nominaciju, nije se našao među pet nominiranih filmova u kategoriji dugometražnog animiranog filma.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.