Federalno ministarstvo tvrdi: Nijedna ustanova nema rješenje za testiranje na koronavirus

Ministarstvo zdravstva SŽ zaprimilo je akt Federalnog ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da niti jedna zdravstvena ustanova u FBiH nema rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti, laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti, a samim time i za testiranje na koronavirus.

Takva rješenja shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti izdaje ministar zdravstva FBiH, prenosi Klix.ba

Stoga su iz Ministarstva zdravstva Sarajevske županije pozvali sve javne i privatne zdravstvene ustanove s tog područja, koje obavljaju laboratorijsku dijagnostiku da Federalnom ministarstvu zdravstva dostave dokumentaciju za verifikaciju mikrobiološke djelatnosti.

Ova informacija je naročito zanimljiva u kontekstu pandemije koronavirusa i konstantnog testiranja uzoraka na bolest Covid-19. Podjsetimo u FBiH do sada je potvrđeno 200 slučajeva zaraze koronavirusom.

Iz Ministarstva zdravstva Sarajevske županije  naglašavaju da je potrebno izvršiti verifikaciju i izdati rješenja da bi se rad zdravstvenih ustanova u FBiH uvelo u zakonske okvire.

Koliko će taj proces verifikacije trajati i zašto je Ministarstvo zdravstva FBiH tek sada izašlo s ovom informacijom za sada nije poznato te potvrđuje apsurdnost cijelog sustava.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.