Federalni MUP želi oduzeti ovlasti MUP-u ŽZH

Odnos Federalnog MUP-a prema Ministarstvu unutarnjih poslova ŽZH-a, odnosno pokušaj oduzimanja ovlasti županijskim MUP-ovima, bio je jedna od tema jučerašnje sjednice Skupštine ove županije.

Naime, zastupnik HSP-a BiH Viktor Kvesić se na samom početku sjednice osvrnuo na djelovanje ministra MUP-a ŽZH Zdravka Borasa koji se usprotivio namjerama Federalnog MUP-a da oduzme određene ovlasti ovom resoru ŽZH-a i samim time umanji njegovu važnost u donošenju određenih odluka. Upozorio je na činjenicu da je u ovom, kao i u slučaju  nastavka suđenja generalu Miji Jeliću, vidljivo pomanjkanje javnog interesa, te da bi se ove dvije teme itekako trebale naći u središtu pozornosti među Hrvatima.

Ministar Zdravko Boras je potom pobliže objasnio stanje između MUP-a ŽZH-a i Federalnog MUP-a te istaknuo kako će njegov resor nastojati očuvati svoj dignitet i neće dopustiti da ih se stavi u ulogu pasivnog promatrača dok netko drugi donosi odluke.

Nakon ministra Borasa, zastupnik Ivan Landeka (HDZ BiH) uputio je primjedbu na drugu točku dnevnog reda, odnosno na zastupnička pitanja, primjedbe i prijedloge. Njegovo izlaganje odnosilo se na izražavanje želje za boljom komunikacijom između zastupnika i pojedinih ministara kad su u pitanju potrebe građana. Kada je riječ o zakonskim rješenjima, zastupnici su na jučerašnjoj sjednici usvojili prijedlog Zakona o trgovini u ŽZH, piše Večernji list.

Usvajanju je prethodilo obraćanje ministra gospodarstva ŽZH-a Darija Sesara koji je govorio o prijedlogu Zakona o trgovini u ŽZH, a njegov pomoćnik Jozo Galić je  opširnije  informirao zastupnike što ovaj prijedlog Zakona o trgovini znači za stanovništvo ove županije, te koje su njegove prednosti, piše Večernji list.

Tako je usvajanjem spomenutog zakona svatko tko planira otvoriti ili zatvoriti trgovačku radnju u ŽZH-u od sada dužan dostaviti dokaze da nema neizmirenih obveza prema javnim prihodima. Jedan od razloga za donošenje novog zakona je činjenica da važećim federalnim Zakonom o unutarnjoj trgovini to nije predviđeno ni prilikom otvaranja ni prilikom zatvaranja trgovačkih radnji, što je dovodilo do različite primjene zakona u općinskim službama za gospodarstvo u ŽZH.

Također, novim županijskim zakonom riješene su nelogičnosti kada su u pitanju novčane kazne. Skupština je usvojila i prijedlog  zakona o izmjenama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom, prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sudskim pristojbama, kao i nacrt zakona o prestanku važenja Zakona o prostornom uređenju.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

  • ovako i treba, ma nek nasem mupu oduzme ovlasti mup jemena samo neka pocnu raditi. evo cistog primjera od neki dan. spektakularna akcija naseg mupa, uhiceni dileri u dobricu. tri dana poslije naslikavaju se slikice i objavljuju za novu. stvarno svaka cast, truju nam djecu i jos kao nagradu dobiju izlazak iz zatvora

    • nisu balije krive nego nasa letargija. Tko nam je sjebao zdravstvwno osiguranje i porodiljne naknade,tko je sjebao obrazovanje, tko nije reagirao na optuznicee,okruzio se kamatarima,e to su krivci

  • Sve su nam uzeli,odnosno naši političari su im sve prepustili u interesu svoje osobne koristi,sve su nas prodali Sarajevu zašto bi Mup-ZHŽ-je bio iznimka.Političare svakako Sarajevo štiti od progona,afera kriminala i korupcije a nama običnim ljudima,braniteljima neka je Bog na pomoći.Vidimo kako se oglasiše o optužnici gen.Jelića,što da onda očekuje obični bojovnik,branitelj.Izdaju nas i prodaju,mislim na hrv.političare od 1995 i potpisa Dejtona,koji je hrvatima davao dosta ravnopravnosti ali godinama Jude rasprodaše sve.

  • Kad se raspravljalo o trgovinama zasto netko nije iznio prijedlog da trgovine ne rade nedjeljom, da se tim jadnim ljudima da malo dostojanstva kad su im gazde kreteni i svakako rade za dzaba. Kako Mepas ne radi, pa covik nije propa? Sram ih bilo, ko god radi na velike dane, bijednici!

  • Kad vidim kako se naši policajci vozilima kreću po kružnom toku bez žmigavca zlo mi je.Jadni su ,neobrazovani i nesposobni.Kako oni mogu kažnjavati ikoga za bilo što ako ne znaju minimum pravila u prometu.Sramota smo mi i jad.Treba uposlit mlade momke,sposobne a ovo vidjet.na kamerama što rade i noga.

  • novi zakon o trgovini,gledate samo javne prihode, a što je sa onom firmom koja je dužna mojoj firmi,ona se može zatvoriti,meni nikad neće platiti,najprije stečaj da se podmire sva dugovanja

  • novi zakon o trgovini,gledate samo javne prihode, a što je sa onom firmom koja je dužna mojoj firmi,ona se može zatvoriti,meni nikad neće platiti,najprije stečaj da se podmire sva dugovanja

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.