Federalni ministar Hrnjić posjetio nagrađene maslinare iz Čitluka

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je u četvrtak mlade maslinare Iliju Miletića i Marina Primorca.

Kako smo ranije pisali, dvojica Brotnjaka osvojili su zlato i srebro na nedavno održanom Festivalu maslina u Zagrebu u konkurenciji od 308 uzorkovanih maslinovih ulja.

Ministar Hrnjić između ostaloga je kazao kako je maslinarstvo prepoznato kao jedna od grana poljoprivrede za koju su predviđena značajna izdvajanja.

Usvajanjem Strategije stvorit ćemo preduvjete da još bolje podržimo mlade poljoprivrednike poput Miletića i Primorca kojima ovim putem čestitam na postignutim rezultatima i osvojenim medaljama, izjavio je Hrnjić, prenosi Fena.

Dodao je kako se mladima mora pomoći da razviju svoja gazdinstva kako bi ih se zadržalo i omogućilo im da zarađuju na svojoj zemlji.

Ako želimo zadržati mlade koji će zarađivati na svojoj zemlji moramo im pomoći da razviju svoja gazdinstva i zato će ministarstvo snažnije podržati mlade poljoprivrednike u njihovim naporima za stvaranjem uspješnih biznisa, stoga je bitno istaknuti da smo i u ovogodišnjem Programu novčanih podrški za 2024. godinu predvidjeli sredstva za mlade poljoprivrednike, za njihove proizvodnje, ali i za sufinanciranje nastupa na sajmovima i izložbama.

Pozivam mlade poljoprivrednike da nakon objave pravilnika apliciraju, unaprijede i prošire svoja poslovanja. Mislim da je povoljan ambijent kad je u pitanju taj federalni proračun i njegov poticaj za razvoj ove vrste proizvodnje, trebaju nam ljudi, treba nam zemlja i treba nam dobra volja da to pokrenemo. Danas sam optimist jer vidim da ima mladih ljudi koji žele raditi i koji vrlo dobro poznaju ovu vrstu proizvodnje bez obzira što nisu te struke i smatram da je to nešto što sigurno ima perspektivu u ovom kraju, kazao je Hrnjić.

Foto: Fena

Osvajač zlatne medalje na festivalu u Zagrebu, maslinar Ilija Miletić kazao je kako bavljenje maslinarstvom nije teško ako za to imate volje.

Maslina uvijek vrati više nego što vi njoj date, ona nije toliko zahtjevna kao vinova loza i druge kulture i ako imate malo volje i želje za maslinama, mislim da je to dobra stvar. Ja nemam problema, masline dobro idu, ulje nije problem riješiti, proda se u tjedan dana iza prerade. Od sorti u ovom masliniku je zastupljena istarska bjelica, oblica, leccino i levantinka, ima još po koja sorta, ali ove četiri su glavne. Nagrada koju sam osvojio puno mi znači, to je priznanje za uloženi trud i kruna mog cjelogodišnjeg rada, ali i poticaj za dalje, kazao je Miletić, prenosi Fena.

Osvajač srebrne medalje na spomenutom festivalu Marin Primorac kazao je kako se maslinarstvom bavi od 2011. godine, te da danas ima 180 stabala masline.

Srebrna medalja koju sam osvojio u Zagrebu za mene predstavlja veliki uspjeh i poticaj. Malo je nedostajalo do samog zlata, ali to je samo vjetar u leđa da se i dalje nastavim ovim baviti i još više se truditi. Od samih početaka bila je priča da oko masline nema nekog posla, ali ako želite imati kvalitetne plodove svoga rada onda ima dosta posla, od gnojidbe, rezidbe, do praćenja raznih bolesti i slično, kazao je Primorac.

Marin Primorac (Foto: Fena)

Istaknuo je da maslinarstvo u Hercegovini ima dobru perspektivu.

Ja živim u relativno malom mjestu od 350 do 400 mještana, gdje imamo zasađenih preko 2.500 stabala masline, tako da mislim da maslinarstvo ovdje ima dobru perspektivu i da će iz dana u dan to sve više napredovati i rasti. U svemu tome nam dosta pomaže i Agromediteranski zavod iz Mostara koji organizira dosta radionica na temu maslina općenito, ali i rezidbe, zaštite, brendiranja maslinovog ulja i slično, kazao je Primorac.

Po njegovim riječima, svaki vid podrške itekako znači.

Drago i bitno nam je da se i na toj razini vlasti prepoznaje trud nas “malih ljudi”, a voljeli bismo da je isti slučaj i na svim razinama vlasti, da posjete male proizvođače vina, maslina, nebitno koja je kultura u pitanju, te da im na taj način daju vjetar u leđa, kazao je Primorac.

Miletić i Primorac zahvalili su ministru na posjeti i izdvojenom vremenu, te ukazali da je ovo ohrabrenje i motivacija da nastave s razvojem svojih poslovanja, prenosi Fena.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.