Federalni inspektori zatekli 195 radnika “na crno”, izdali kazne u iznosu od 705.242 KM

Federalni inspektori su u prva dva mjeseca ove godine izvršili 1.356 nadzora i izdali 339 rješenja kojima su naložene upravne mjere.

U tom razdoblju je načinjeno 1.129 zapisnika; izdano 406 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 705.242 KM, a za naplatu je evidentiran iznos od ukupno 92.766,7 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak.

Federalni tržišni inspektori su, u tijeku vršenja inspekcijskih nadzora, zapečatili tri objekta zbog obavljanja djelatnosti bez odobrenja nadležnog organa, te, zbog neispravnih deklaracija, privremeno stavili izvan prometa robu u iznosu od 1.079.808 KM.

U suradnji sa županijskim inspekcijama rada, a prema dostupnim informacijama, zatečeno je 195 radnika “na crno”.

U prekograničnom prometu roba izvršena su 17.397 inspekcijska nadzora, izdan je 201 fitocertifikat, uzeto 788 uzoraka, te naplaćeno 897.404,10 KM za takse i naknade na graničnim prijelazima i carinskim ispostavama u FBiH.

Posebna pozornost posvećena je proizvođačima, kooperantima i izvoznicima poljoprivrednih proizvoda. Inspekcijskim kontrolama obuhvaćene su špediterske kuće, turističko-ugostiteljski objekti, trgovine na veliko i malo, subjekti za proizvodnju, prodaju i distribuciju hrane, a poseban naglasak stavljen je na višednevnu kontrolu Arcelor Mittala Zenica i Global Ispat Koksne Industrije” d.o.o. Lukavac (GIKIL), koju su izvršili multidisciplinarni inspekcijski timovi sačinjeni od strane inspekcije za okoliš, građevinske inspekcije, vodne inspekcije, inspekcije zaštite na radu, inspekcije rada za oblast radnih odnosa, te tržišne inspekcije. Kao rezultat ovih nadzora, doneseno je više upravnih i kaznenih mjera, te je podnesena prekršajna prijava u iznosu od 33.000 KM.

Također, intenzivno su vršene kontrole u oblasti cestovnog prijevoza, a posebna pozornost je posvećena nelegalno postavljenim objektima u cestovnom pojasu na području Županije Sarajevo, kao i kontrole u rudnicima i jamama.

Federalni inspektori su u okviru redovnih inspekcijskih nadzora vršili i nadzore po predstavkama građana, putem mješovitih timova iz sastava inspekcija – inspekcija rada i zaštite na radu, tržišna i turističko-ugostiteljska, prometna, poljoprivredna, šumarska, veterinarska, sanitarno-zdravstveno-farmaceutska i inspekcija za hranu, vodna, urbanističko-ekološka i tehnička inspekcija. Kontrole su vršene u svih deset županija u FBiH.

Pored toga, redovne aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove bile su usmjerene na suzbijanje najprepoznatljivijih oblika sive ekonomije – rada “na crno”, neizdavanja fiskalnih računa i rada bez odobrenja nadležnog organa, kao i drugih pojavnih oblika sive ekonomije, koje su provodili tržišni inspektori, inspektori rada, prometni inspektori, te druge federalne inspekcije, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.