Federalna policija ove godine ulovila više financijskih kriminalaca

Aktivnosti Federalne uprave policije (FUP) u 2014. godini bile su prioritetno usmjerene na dokumentiranje koruptivnih kaznenih djela pri čemu su kao izvršitelji identificirani nositelji izvršne i zakonodavne vlasti, kao i kaznenih djela teškog financijskog i gospodarskog kriminaliteta čime su pričinjene višemilijunske štete.

Ocjena je to zamjenika direktora FUP-a generalnog inspektora Ensada Kormana, koji je u razgovoru za Agenciju Fena sumirao temeljne pravce i prioritete djelovanja ove uprave u godini na izmaku.

”Nakon poduzetih aktivnosti na prikupljanju činjenica i dokaza protiv izvršitelja navedenih djela podneseni su izvještaji o počinjenim kaznenim djelima nadležnim tužiteljstvima za različita kaznena djela kojima je, prema procjeni, pričinjena šteta u iznosu od oko 50.000.000 KM i 1.500.000 eura”, precizira Korman, pozivajući se na pokazatelje kojima FUP raspolaže.

Prema relevantnim pokazateljima Sektora kriminalističke policije, u prvih 11 mjeseci 2014. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine evidentan je porast otkrivenosti kaznenih djela gospodarskog i financijskog kriminaliteta od 10,5 posto, a udio FUP-a u otkrivanju tih kaznenih djela na prostoru Federacije BiH iznosi 32 posto.

Komentirajući upit u vezi s ostalim aktivnostima FUP-a, Korman navodi kako se u kontinuitetu nastavilo s aktivnostima na suzbijanju i procesuiranju kaznenih djela iz nadležnosti FUP-a, te da su poduzimane operativno-taktičke akcije, samostalno i u suradnji s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, kao i sa zemljama u okruženju i zemljama Europske unije.

”Možemo reći da su 2014. godinu obilježili masovni prosvjedi građana i elementarne nepogode. U tom smislu, aktivnosti Federalne uprave policije bile su usmjerene i na spašavanje života i imovine građana”, rekao je te dodao kako je specijalna policijska jedinica tijekom svibanjskih poplava bila aktivno angažirana u najugroženijim područjima, te da su provedene i koordinirane akcije sa županijskim ministarstvima unutarnjih poslova radi stvaranja sigurnog okruženja.

”Masovni prosvjedi u veljači 2014. godine zahtijevale su povećan angažman policijskih snaga, kako u cijeloj FBiH, tako i službenika Federalne uprave policije, te su službenici ove uprave u 60 navrata bili angažirani na izvanrednom osiguranju objekata FBiH”, podsjeća Korman.

Bez obzira na ove okolnosti, Korman kaže kako su parametri koji determiniraju stanje sigurnosti zadovoljavajući i da se u FBiH u odnosu na prethodnu godinu bilježi smanjenje broja evidentiranih kaznenih djela, kao i prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.
Međutim, evidentiran je porast broja napada na ovlaštene službenike policije, što se može dovesti u izravnu vezu s prosvjedima u veljači.

”U sljedećem razdoblju, aktivnosti FUP-a bit će usmjerene na kaznena djela iz nadležnosti ove uprave, s naglaskom na kaznena djela gospodarskog i financijskog kriminala, kao i kaznena djela terorizma, obzirom na događanja vezano za odlazak državljana BiH na strana ratišta”, zaključio je zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman u razgovoru za Agenciju Fena.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.