Federacija BiH: 8.000 učenika dobit će besplatne udžbenike

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti u srijedu su, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, potpisivani ugovori o sufinanciranju nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u školskoj 2015./2016. godini.

Ugovore su potpisali federalna ministrica obrazovanje i znanosti Elvira Dilberović i nadležni županijski ministri, odnosno predstavnici županijskih ministarstava obrazovanja. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je u Budžetu za 2015. godinu osiguralo 650.000 konvertibilnih maraka za realizaciju ovog projekta, u kojem sudjeluje svih deset županija.

”Naš je cilj da svakom djetetu budu omogućeni približno isti uvjeti za stjecanje znanja, odnosno stvoreni kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u FBiH. Posebno pozdravljamo činjenicu da je suglasnost za sudjelovanje u projektu i ove godine dalo svih deset županijskih ministara obrazovanja, a prema projekciji, sredstva će biti dovoljna za nabavku oko 65.000 udžbenika, čime bi trebalo biti obuhvaćeno gotovo 8.000 učenika” naglasila je ovom prilikom federalna ministrica, te dodala:

”Novi udžbenici su i dalje skupi za većinu roditelja i bilo bi idealno da smo besplatne udžbenike mogli osigurati za svu djecu. Nažalost, naše su mogućnosti ograničene, a željeli smo što ravnopravnije realizirati ovaj projekat. Stoga smo ponovno odlučili da besplatne udžbenike dobiju djeca ugroženog socijalnog statusa na svim područjima.

Ministrica Dilberović je napomenula da je visina dodijeljenih sredstava određena uzimajući u obzir broj učenika, te socijalno-ekonomsko stanje županije, kao korektivni faktor povećanja pripadajućih sredstava za Posavsku, Bosansko-podrinjsku i Hercegbosansku županiju.

Inače, na osnovu svih podataka i pokazatelja, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti kreiralo je Prijedlog raspodjele sredstava za nabavku besplatnih udžbenika, i to: Unsko-sanska županija 81.510 KM, Posavska 12.025 KM, Tuzlanska 130.845 KM, Zeničko-dobojska 113.750 KM, Bosansko-podrinjska 8.450 KM, Srednjobosanska 75.400 KM, Hercegovačko-neretvanska 59.670 KM, Zapadnohercegovačka 27.885 KM, Sarajevska 118.040 KM i Hercegbosanska – 22.425 KM.

Radi efikasnije realizacije projekta, danas potpisanim ugovorima jasno su definirane sve obaveze županijskih ministarstava, koja su dužna pravovremeno nabaviti udžbenike od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, a trebaju, izuzev udžbenika stranih jezika, biti tiskani u BiH.

Također, dužna su iz dodijeljenih sredstava nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe, te ih dostaviti osnovnim školama najkasnije sedam dana prije početka školske 2015./2016. godine. Ukoliko neko županijski ministarstvo, iz bilo kojih razloga, ne realizira nabavku udžbenika, obavezno je vratiti sredstava.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je prošle godine za nabavku besplatnih udžbenika izdvojilo 1.745.000 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 360.120 besplatnih udžbenika za 51.415 učenika devetogodišnje osnovne škole u Federaciji BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: