FBiH: Sva djeca rođena u 2024. godini dobit će po 1.000 KM

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike planiralo je 16 milijuna KM u proračunu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini.

Kako je ranije priopćio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, riječ je o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.

S obzirom na to da je od objave ove informacije Ministarstvo zaprimilo niz upita tko ima pravo, kad i kako će se dodjeljivati ova jednokratna podrška majkama, u subotu je iz Ministarstva poslana informacija da se jednokratna podrška za novorođeno dijete odnosi na svu djecu u Federaciji koja su rođena u 2024. godini, te da Ministarstvo trenutno provodi aktivnosti na pronalaženju najboljeg rješenja za podjelu ovih sredstava, priopćeno je iz resornog ministarstva.

U 2023. godini ŽZH jedina imala više novorođenih nego umrlih

Sredstva iz proračuna troše se na osnovu propisa iz Zakona o izvršenju proračuna, a to nas obvezuje da pripremimo Program utroška sredstava i Uredbu koja mora sadržavati detalje o načinu trošenja, u ovom slučaju, ovih 16 milijuna planiranih za jednokratnu podršku za novorođenu djecu u ovoj godini, objavio je ministar Delić.

Ministarstvo trenutno radi na stvaranju pravnih i tehničkih pretpostavki za realiziranje ovoga transfera kojima bi se maksimalno smanjila administracija i neophodne provjere izvršile bez opterećivanja građana.

Nastojimo mijenjati sustav, digitaliziramo ga, odnosno, radimo na tehničkom prilagođavanju aplikacije s UNDP-em kako bi se prijava za ovu jednokratnu podršku novorođenoj djeci mogla uraditi online, iz svoga doma, bez hodanja i prijavljivanja bilo gdje, dodao je ministar.

Prozor-Rama će isplaćivati jednokratnu novčanu pomoć porodiljama

On poručuje građanima da će sva djeca rođena u 2024. godini na području Federacije dobiti po 1.000 KM, te da ća aplikacija kada bude operativna, tijekom cijele godine biti otvorena za prijave, a sredstva će se uplaćivati shodno pravilima koja budu definirana u Uredbi o utrošku i načinu utroška ovih 16 milijuna KM.

Ovo će biti ujedno i prvi put da se realizira podrška majkama porodiljama s razine Federacije BiH, navodi se u priopćenju.

Upućena inicijativa za jednaka prava porodilja u svim županijama FBiH

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.