U 2023. godini ŽZH jedina imala više novorođenih nego umrlih

Federalni zavod za statistiku objavio je prve podatke vezano za prirodno kretanje stanovništva u 2023. godini.

Prema ovim podacima stanje je sljedeće:

 • Novorođeni – 15.720 (-350 u odnosu na 2022. godinu)
 • Umrli – 19.750 (-2.681 u odnosu na 2022. godinu)
 • Prirodni prirast = -4.030

Broj novorođenih nastavio se smanjivati i u prošloj godini, iako su trendovi u drugom dijelu 2023. godine dosta bolji u odnosu na početak godine, što se posebno odnosi na podatke za prosinac, kada su tri županije (BPŽ, ŽS i ŽZH) imali veći broj novorođenih od umrlih.

Ipak, gledajući cjelokupnu 2023. godinu, samo jedna županija je imala veći broj novorođenih nego umrlih i to Županija Zapadnohercegovačka (826 novorođenih – 770 umrlih).

ŽZH i dalje bilježi pozitivan prirodni prirast, ovo je stanje po gradovima

Županija Sarajevo, bez obzira na najveći broj novorođenih u Federaciji BiH (3.969) nastavio je trend da je broj umrlih veći od broja novorođenih.

Najveća razlika u omjeru novorođeni/umrli je u Posavskoj županiji, gdje je na svako novorođeno dijete došlo četvero umrlih, a u Hercegbosanskoj županiji, broj umrlih je bio oko 2,5 puta veći od broja rođenih, objavio je na Facebooku makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Najveći negativni prirodni prirast je zabilježen u Tuzlanskoj županiji (-836) i Unsko-sanskoj županiji (-737).

Čisto da bi imali predstavu koliko se značajno smanjio broj novorođenih, najbolji podatak vam je da u cijeloj Županiji Sarajevo, dnevno rođeno u prosjeko 11 djece, u Srednjebosanskoj županiji malo više od četiri, dok se u Posavskoj županiji jedno dijete rađalo svaki treći dan, u Bosansko-podrinjskoj županiji jedno dijete svaki drugi dan.

Demografska obnova društva će nas sada koštati milijarde KM, ali smo zbog guranja ovog problema godinama u stranu, napadajući stručnjake koji su na ovo upozoravali i relativizirajući ovaj problem, dovedeni na rub demografskog nestanka. Ovo pitanje će ubrzo doći i na dnevni red donositelja odluka u Federaciji BiH, s tim da će danas biti daleko teže usporiti pad i krenuti ka obnovi društva, u odnosu na prije 10 ili 15 godina. Kako god, financijska sredstva neophodna za demografsku obnovu društva danas će biti manja u odnosu na troškove u budućnosti koje ćemo morati financirati kao posljedicu starenja populacije i odlaska mladih, zaključio je doktor ekonomskih znanosti Faruk Hadžić.

(www.jabuka.tv

20 komentara

 • Kosovo 70- tih godina:
  Šipaca 58 % , Srba 42 %
  Kosovo danas:
  Sipaca 99%, Srba 1%
  Koliko znamo jos je Sloba umanjo Šipce za nekoliko desetaka tisuća.
  To je pokazatelj da je bioloska produkcija najace oruzje i da se samo tako moze očuvati budućnost naroda

  • ZA Anonimno 10:42:
   Lijepi podaci, ali magarci kao Plenković i oni udbaško – partizansko – četnički krmci oko njega sve čine da broj Hrvata bude manju. Iz Hrvatske ih za 10 godina iselilo 400 – 500 tisuća. Slična se akcija provodi i u BiH.

 • Presveta Bogorodice brani moj Hrvatski puk protiv svih dusmana i zla, Gospodine Isuse Kriste, nas Bog i kralju nas, Spasitelju, blagslovi moje Hrvate, da nas jos vise bude u ZZH i svugdje na kugli zemaljskoj.
  A koliko bi nas takoder tek bilo sa vlastitom ustanovom, zvanom bolnica? , odjel porodiliste. Zato se i nepravi u ZZH. A jedno Brcko ima bolnicu.

 • Nije problem u pari nego neće niko više da preuzme odgovornost za nešto danas. Da je samo do financija nebi nas bilo više posle 2. Svjetskog rata kada je vladala glad a opet po 10ro djece se rodilo u kući. Ko hoće djecu neka ih pravi , neće vam ih andrej i dragan praviti. U njemačkoj ima dovoljno financijske pomoći obiteljima pa opet nema djece dok turci i slićni negledaju samo na paru nego rokaju svoje žene i zato ih ima. Zaslužili su svaki evro od djećjeg zato.

 • Ove statistike nisu točne budući da ne uključuju djecu koja se rode u RH npr.Splitu a žive u Grudama,Ljubuskom,Posusju….tako da još jednom je statistika točan zbroj netočnih podataka. Broj rođenih je još i veći…na našu sreću

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.