Upućena inicijativa za jednaka prava porodilja u svim županijama FBiH

Izaslanica u Domu naroda FBiH Jelena Pekić uputila je službenu inicijativu Vladi Federacije BiH za formiranje programa u svrhu sufinanciranja jednakih naknada za porodilje u svim županijama Federacije.

Pekić je u obrazloženju navela kako je neujednačena praksa porodiljnih nadoknada u različitim županijama dovela do nepravednih razlika, pa tako porodilje u Sarajevskoj, Bosansko-podrinjskoj, Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji dobivaju naknadu u iznosu od 1.000 KM i više, za razliku od drugih županija gdje su te naknade značajno manje.

Izaslanica Doma naroda FBiH ističe kako se ovako neravnopravan pristup može izmijeniti osiguravanjem sredstava za sve porodilje u FBiH u iznosu minimalno prosječne plaće koja prema podacima Federalnog zavoda za statistiku za deseti mjesec 2023. godine iznosi 1.285 KM.

Izaslanica u Domu naroda FBiH Jelena Pekić uputila je službenu inicijativu Vladi Federacije BiH

Predloženi program, nije samo puko izjednačavanje prava, već predstavlja ključnu inicijativu koja će pridonijeti društvenoj pravdi, potaknuti ravnotežu između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, te stvoriti uvjete za financijsku sigurnost i boljitak, mišljenja je izaslanica Pekić koja očekuje da će ova mjera dobiti podršku Vlade FBiH.

Inače, nezaposlene rodilje u Županiji Zapadnohercegovačkoj imaju pravo na naknadu u iznosu od 350 KM mjesečno u razdoblju od 12 mjeseci nakon rođenja, jednokratnu pomoć u iznosu od 500 KM, a Zakonom o zaštiti obitelji s djecom uvela je i jedinstvenu naknadu za svako treće i iduće dijete u visini od 500 KM mjesečno do djetetove sedme godine života.

Zbog pozitivnog prirodnog priraštaja ŽZH uvećava stavku za porodiljne naknade

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

5 komentara

  • Ovo tko je izmislio u ŽZH ,da svako treće i dalje dice do sedme godine po 500 km je ,to bravo i biti će puka moga Hrvatskog,Široki Brig i Posušje se šire ,a to bi tribali slijedit Ljubuški i Grude uvjeti isti z sve

    • A sta ce posle 7 godina? Taman kada im najvise para treba oduzet ce im tu naknadu i potaknuti iseljavanje.Bez trunke zlobe kazem da ovih 500 km nije riješenje i ako neko zbog para pravi djecu taj nije normalan.Meni ne miriše na dobro, nadam se da griješim.

  • Izglasati da svako dijete ima pravo na federalni dječji dodatak do 18.godine.
    Mislim da bi to trebala bit primarna odluka u 2024.g.

  • Da, svakom djetetu se mora dati dječiji nadoplatak, a ne ovako od rata nema nadoplatka a djeca iselila pa primaju dječiji tamo. I u onom sustavu su djeca imala dj. nadoplatak.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.