FBiH: Proricanje sudbine iz dlana je legalno

Vlada Federacije BiH donijela je još 2004. godine Odluku o standardnoj klasifikaciji zanimanja koja se temelji na Međunarodnoj klasifikaciji ISCO – 88. Zbog toga što su zanimanja prepisana, našla su se i neka koja nisu svojstvena ovom području, bar ne u legalnom smislu. To se ponajprije odnosi na zanimanje pod šifrom 5149.04 – “prodavačica ljubavi’’.

Sporno je to što ne postoji djelatnost prodavanja ljubavi, ono postoji samo kao zanimanje, koje bi se, prema tome, moglo obavljati u sklopu neke druge djelatnosti, prenosi Večernji list. U Standardnoj klasifikaciji zanimanja postoje dva dijela: prvi koji navodi sva zanimanja, a drugi koji ih pobliže objašnjava. U kategoriji – zanimanja osobnih usluga drugdje nerazvrstana – u njenom prvom dijelu piše “prodavačica ljubavi’”, a u drugom je objašnjeno što sve spada u tu kategoriju: praćenje klijenata u restorane i pri drugim izlascima, posao plesnog partnera, primanje gostiju u hotelima, noćnim barovima i briga za zabavu, srodne poslove, nadzor ostalih suradnika.

Dakle, iako se u popisu zanimanja nalazi “prodavačica ljubavi”, ona nije navedena i u opisu kategorije u koju spada, što je, pojašnjavaju iz Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje, samo jedan od razloga zašto ne bi prijavili u Zavod osobu pod šifrom “prodavačica ljubavi’’. Naime, to zanimanje nalazi se u standardnoj klasifikaciji i ne znači da netko može doći i legalno ga registrirati. Primjera radi, u istoj klasifikaciji nalazi se i gledanje u dlan. Kada se pobliže pogleda opis te kategorije, eksplicitno je napisano da poslovi “proroka sreće i budućnosti, gatanje iz dlana’’ uključuju tumačenje karakteristika klijentovih dlanova, slučajnog uzorka nasumice bačenih karata, pozicije ostataka crne kave u šalici, oblika i uzorka kostiju mrtvih životinja i slično’’.

Također, to nije zabranjeno niti jednim drugim zakonom, stoga bilo koja osoba može legalno obavljati posao gatare iz dlana. A zabrana prostitucije regulira se kroz dva zakona, Kaznenim i Zakonom o prekršajima. Federalni zavod za statistiku bio je predlagač ove klasifikacije zanimanja, pa je traženo pojašnjenje zašto se i “prodavačice ljubavi” nalaze u njoj. U evidencijama Zavoda do sada nije bilo  slučajeva da se netko bavio zanimanjem “prodavačice ljubavi/prostitutke’’, što ne znači da se i u budućim anketnim istraživanjima netko neće izjasniti da obavlja to zanimanje, iz tog razloga “prodavačice ljubavi“ našle su se u ovoj klasifikaciji.No, kada bi netko i pokušao zaposliti “prodavačicu ljubavi’’ morao bi prvo otići ili na Registarski sud i otvoriti pravni subjekt, odnosno tvrtku, ili u općinu i prijaviti zanimanje, slično zanatu, odnosno osobnu djelatnost. Međutim, u Registarskom sudu se pozivaju na jednu drugu klasifikaciju koja je donesena na razini države, a to je Standardna klasifikacija djelatnosti BiH, u kojoj djelatnost u sklopu koje bi se mogla obavljati i “prodaja ljubavi” nije navedena.

Ukoliko bi osoba došla u Zavod za zapošljavanje i u svojoj prijavi napisala da traži posao “prodavača ljubavi”, sam zavod bi u tom slučaju imao ulogu svodnika. A navođenje na prostituciju je izričito zabranjeno prema Kaznenom zakonu ove zemlje, pa su nam rekli da to ne bi bilo moguće. Iako se mislilo da je ovo zapravo uvođenje prostitucije “na mala vrata”, na kraju, izgleda da nitko u tome ne bi uspio, mada bi mnoge osobe koje se ilegalno bave tim poslom, to voljele.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.