FBiH neće na vrijeme dobiti proračun za 2018.?

Sudeći prema današnjim događajima u Parlamentu, Federacija BiH neće na vrijeme, odnosno do 1. siječnja, dobiti  proračun za sljedeću godinu.

Bez proračuna, mora imati odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2018., koju predlaže Vlada, a moraju odobriti oba parlamentarna doma da bi stupila na snagu. I za proračun je potrebna dvodomna podrška u Parlamentu.

Međutim, današnja izvanredna sjednica Zastupničkoga doma, u čijem je najavljenom dnevnom redu bio kandidiran proračun, završena je bez ishoda. Trajala je kratko jer većina zastupnika nije podržala predloženi dnevni red, a iz Doma naroda dosad nije bilo ni naznaka da bi on mogao zasjedati do Nove godine.

Današnje zasjedanje Zastupničkoga doma otvoreno je u odsutnosti članova zastupničkoga kluba predvođenoga Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (Klub HDZ-HNS). Oni su priopćili da ne žele sudjelovati u parlamentarnom radu prije nego bude okončana 26. redovita sjednica (počela pa prekinuta 19. prosinca) ili dok ne bude postignut dogovor između koalicijskih partnera.

Prekinuta sjednica Zastupničkoga doma, HDZ se nije odazvao pozivima SDA

Na prekinutoj sjednici, koju ovdje spominje HDZ-HNS, uz protivljenje toga zastupničkoga kluba je većinom glasova ostalih vladajućih stranaka i nekih oporbenih, podržana inicijativa oporbene SDP BiH da na dnevnom redu bude tema o neophodnom brisanju etničkih predznaka iz naziva javnih poduzeća, primjerice iz naziva: Hrvatske telekomunikacije Mostar i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Cijeneći kako je današnja izvanredna sjednica zakazana bez konzultacija i suglasnosti s dopredsjedateljem Doma Mladenom Boškovićem, a imajući u vidu činjenice i karakter rasprave izazvane Prijedlogom zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnoga predznaka, vođene tijekom redovite sjednice, te kako se u međuvremenu nisu dogodile značajne promjene koje bi utjecale na normaliziranje odnosa između koalicijskih partnera po ovom, za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice, priopćio je HDZ-HNS obrazlažući zašto njegovi zastupnici nisu došli na današnje izvanredno zasjedanje, među njima ni Mladen Bošković, inače član rukovodstva Zastupničkoga doma.

Za zastupnike SDA, odsutnost kolega iz HDZ-HNS-a je neodgovoran potez jer je među predloženim točkama dnevnoga reda bio proračun FBiH. Iz klupa SDA je rečeno da neriješena politička pitanja (među koalicijskim partnerima), ako ih ima, ne treba vezivati za raspravu o proračunu jer je to najvažniji financijski akt, važan za građane i život u Federaciji.

SDA je inzistirao da predsjedatelj Doma Edin Mušić ne prekida današnji rad zbog toga što nisu došle kolege iz HDZ-HNS-a, što je on uvažio, ali kad je glasovano o predloženom dnevnom redu, ispostavilo se da glasovi te stranke, kao ni Saveza za bolju budućnost BiH i nekolicine manjih oporbenih stranaka (Bosanskohercegovačka patriotska stranka i A-SDA) nisu bili dovoljni.

Sjednica je počela s više od dva sata zakašnjenja, a sve vrijeme su trajale spekulacije da neće biti ni održana ili da će, ako i počne, ubrzo biti prekinuta.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.