FBiH: Nastavili prodavati kobasice iako je u njima pronađena opasna bakterija

Federalna veterinarska inspekcija povukla je iz prodaje i uništila 12 kg opozvanih kobasica Wudy.

Nakon zaprimanja obavijesti Agencije za sigurnost hrane BiH da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice branda Wudy podrijetlom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155), Federalni veterinarski inspektorat je krajem rujna izvršio inspekcijski nadzor – kontrolu provođenja opoziva i povlačenja proizvoda s tržišta kod uvoznika u Širokom Brijegu.

S obzirom da je u inspekcijskom nadzoru kod uvoznika utvrđeno da se određena količina opozvanog proizvoda još uvijek nalazi u prodaji na tržištu, inspekcijski nadzor je nastavljen u trgovinama, te su do sad izvršene kontrole u 77 trgovina na području FBiH.

U pet kontroliranih trgovina je u prodaji zatečena količina od ukupno 12 kg opozvanog proizvoda, koja je uništena na licu mjesta, a svi subjekti nadzora koji su zatečeni u prekršaju će biti sankcionirani u skladu sa zakonom.

Foto: Agencija za sigurnost hrane BiH

Upozoravamo subjekte u poslovanju s hranom da su dužni efikasno i točno obavijestiti potrošače o razlozima za povlačenje hrane i, ako je potrebno, od potrošača tražiti povrat takve hrane kojom su već opskrbljeni. Također, skrećemo pažnju veterinarima i veterinarskim inspektorima na važnost stručnog i savjesnog obavljanja propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda u objektima koji su pod njihovim veterinarsko-zdravstvenim nadzorom, kako bi se pravovremenim i profesionalnim djelovanjem spriječile štetne posljedice po zdravlje stanovništva, izjavio je glavni federalni veterinarski inspektor, dr.vet. Nermin Smajlagić.

Subjektu nadzora – uvozniku je za uočene nepravilnosti izrečeno rješenje o otklanjanju nedostataka, dok će za dva subjekta nadora koji iz prodaje nisu povukli opozvane proizvode, u skladu sa Zakonom o hrani, biti izdani prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 27.000 KM, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Opasna bakterija u hrenovkama Wudy na tržištu BiH

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Baš šteta što više nema Lijanovića, sva krivica bi bila pripisana njima kao i prije.Prozivalo bi se se na sva zvona i bez povoda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.