Opasna bakterija u hrenovkama Wudy na tržištu BiH

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice podrijetlom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155).

Radi se o proizvodima brenda Wudy čiji je proizvođač Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L., P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija, priopćili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

S ciljem poduzimanja mjera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih su zatražena i povratna izvješća.

Bakterija L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje umnožavanje u rashlađenoj hrani, upozoravaju iz Agencije.

Rizične skupine populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebice ako je hrana bila visoko onečišćena bakterijom L. monocytogenes, navodi se u priopćenju.

Foto: Agencija za sigurnost hrane BiH

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.