Farmeri tvrde da cijena litre mlijeka ne bi smjela prelaziti 2 KM

Vrtoglav rast cijena doveo je do toga da su mnoge namirnice za građane BiH postale luksuz, a jedna od njih je i mlijeko.

Dok se potrošačka košara približava iznosu od 3.000 KM, cijena litre mlijeka i litre goriva gotovo je izjednačena.

Međutim, iako je cijena mlijeka u trgovinama dostignula gotovo tri marke, otkupna cijena je relativno niska i iznosi 0,85 KM. Ovu pojavu je za Avaz objasnio Amir Bulut, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Srednjobosanske županije.

Kako je kazao, pojedinci koji nemaju veze s poljoprivredom ostvaruju profit, dok vlast istovremeno ne čini ništa kako bi to zaustavila.

Cijene otkupa mlijeka kreću se do 85 feninga po litri i one su maksimalno rasle 20 feninga, tako da to nije razlog poskupljenja mlijeka. Prerađivači podižu cijene, trgovačkim lancima je marža ograničena na osam posto, međutim, prerađivače nitko ne kontrolira, oni su podigli cijenu na tri marke, a realna cijena mlijeka u trgovinama ne bi smjela prijeći dvije marke, istaknuo je Bulut i dodao da bi najskuplje mlijeko trebalo iznositi 2,20 KM.

Vlast bi, dodao je, trebala uvesti ograničenje marži i cijene, baš kao što je to učinjeno za pelet, te povećati inspekcijski nadzor i adekvatno kazniti one koji zarađuju na tuđoj muci.

Oni plate litru mlijeka 80 feninga i to prerađeno mlijeko se prodaje za 2,70 – 2,80 KM, dakle tu je zarada gotovo dvostruko veća. Mi smo ogorčeni na rad inspekcija na federalnoj i županijskoj razini, nitko ne vodi računa o tome, ne bi se smjelo ići s ovoliko visokim cijenama, kazao je Bulut za Avaz.

Kada je riječ o farmama, trend gašenja se nastavlja. Bulut je kazao da se u SBŽ nedavno zatvorila farma koja je imala 20-30 muznih grla.

Poljoprivrednici su u teškoj situaciji. Kako je istaknuo Bulut, došlo je do smanjenja proizvodnje za 30 posto.

Nekad smo proizvodili više od 23 milijuna litara mlijeka, a u ovoj godini mislim da nećemo prijeći 17 milijuna, zaključio je Bulut.

Mljekari iz BiH najavljuju prosvjede zbog neopravdano visoke cijene mlijeka

(www.jabuka.tv | Foto: Unsplash)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.