Tko otplaćuje kredit ako klijent umre?

Kada se kupuje stan na dugoročni kredit, prije potpisivanja ugovora s bankom pregovara se o kamati, o roku otplate, iznosu, visini rate, ali postoji i jedna stvar koju nikako nije moguće predvidjeti.

Što se događa s kreditom u slučaju da korisnik kredita umre?

Berislav Kutle, direktor Udruge banaka BiH, kaže kako postoje tri opcije u ovom slučaju, a o čemu se vodi računa prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli kredita.

Prva opcija je da kredit nastavljaju otplaćivati žiranti (sudužnici). Druga opcija je hipoteka na stan, treća je osiguranje kredita. Ili u nekom posebnim slučajevima banka može olakšati vraćanje duga, ali to nema veze s biznisom nego s odnosom banke u nekom konkretnom slučaju, pojašnjava Kutle, piše Faktor.

Najbolje je da klijent osigura svoj kredit, predlaže Kutle.

Kredit se može osigurati na određeno vrijeme ili za cijeli iznos i to plaća klijent koji uzima kredit. Koliko će to iznositi, ovisi od visine kredita i na koje vrijeme se osigurava i to je najbolja opcija i za klijenta i za banku i za nasljednike jer u slučaju smrti, osiguranje sve plaća banci, ističe Kutle.

Berislav Kutle

Isti je princip ako je preminuli imao dug za potrošačke i ostale kredite, dodaje Kutle.

Prilikom podizanja bilo kojeg kredita uvijek ima glavni dužnik i žirant uz njega, i onda se ostatak kredita od žiranta naplaćuje. Međutim, na potrošačke kredite uvijek se ide na njihovo osiguranje, tako da kasnije nitko nema problema s vraćanjem preostalog duga, pojasnio je, piše Faktor.

No, jesu li nasljednici dužni vraćati kredit nakon preminulog srodnika, bez obzira o kojoj se vrsti kredita radi?

Nasljednici stana nemaju nikakve obveze u vezi s vraćanjem kredita jer nisu pravno vezani, a to se odnosi i na potrošačke kredite. Međutim, ako je stan pod hipotekom, banka uzima stan ili se dogovara s nasljednicima da oni vrate ostatak kredita. Banci nije u interesu napraviti problem već naplatiti ostatak kredita koji je dala, zaključuje Kutle.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

  • Što?
   Daj ti nekome lovu i neka ti je ne vrati
   Nemoj dizati kredit i sretan si
   Ako moraš kao ja, onda se okani luksuza dok ne vratiš, a kad vratiš napravi feštu za ekipu

  • Pa nece ni proknjizit samo Osiguranje nastavlja uplacivat kao sledeci duznik.to jest posle smrti predhodnog duznika.pozdrav

 • Meni ovde nista nije sporno jer se dogovaras prije potpisa. To sto neki uzmu kredit i misle dace uvijek proci ko kad se raspala juga i nisu morali vise vracat kredit , to je njihov problem. Ja nikad nisam uzeo kredit u zivotu , vazda pokusavam platiti gotovim param a ako nemogu tako onda i nekupujem dok nemognem opet.

 • Bogu hvala pa ima kredit.Jesu kod nas visoke kamate malo ali hajde malo realno,sta bi tko kupio i napravio kod nas da nema kredita.
  Neka njega

 • Dignes kredit i sprašiš vani. Prije tog sve prebacis na nekog drugog i ne mogu ti nista. Provjerena metoda, nepitaj te me odakle 😀

  Pozdrav Unicreditu s lihvarskim kamatama 😀

 • Gospodin Kutle je potpuno u pravu.Jadan onaj ko ima kredit nemoze mirno spavat i zbog toga jos oboli.Banka ne daje kredit da te voli ona ima svoj interes.Navalite i dizite kredit sve je bez povratka.🤣

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.