Mljekari iz BiH najavljuju prosvjede zbog neopravdano visoke cijene mlijeka

Nova godina donijela je i nove cijene, nažalost, ne niže. Od prvog siječnja poskupjele su čak i osnovne životne namirnice.

U trgovinama litra mlijeka odavno više od 2 KM

U trgovinama širom Bosne i Hercegovine cijena jednog litra mlijeka odavno je premašila dvije marke. Međutim, bh. farmeri tvrde da je ta cijena neopravdana, s obzirom na njen nesklad u odnosu na otkupnu. Stoga nadležne pozivaju na hitnu reakciju.

Proizvodnja je poskupjela 300 posto, a otkupna cijena mlijeka ostala je niska, kažu farmeri, koji ovih dana zbrajaju gubitke i razmišljaju o smanjenju stočnog fonda. Otkupna cijena mlijeka, ovisno od klase, iznosi od 50 do 60 feninga po litru, što je brojne farme dovelo do gašenja.

Otkupna cijena po litru do 60 feninga

Nekontroliran uvoz, upitan plasman i niska otkupna cijena na obiteljskom imanju Petra Dragojlovića gase sedam stoljeća dugu tradiciju proizvodnje mlijeka. Stočni fond su morali prepoloviti. Zarada nikakva, a nametima u proizvodnji, kažu, nikad kraja.

Računao sam – 22 parazita su na mom litru mlijeka. Puno ih je. Dvaput godišnje moraš vaditi sanitarnu knjižicu, pa od vađenja krvi, veterinara, vozača i na kraju trgovca, 22 je njih na jednom litru mlijeka, ističe Dragojlović.

S druge strane, krajnji potrošači isto to mlijeko u trgovinama plaćaju pet puta skuplje u odnosu na cijenu po kojoj su ga farmeri prodali otkupljivačima.

U Gospodarskoj komori suglasni su da je potrebno izvršiti detaljnu analizu stanja na tržištu.

Sporne visoke marže

Stvar je tržišta i dogovora. Gospodarska komora u potpunosti podržava dogovore koji će ići u korist i komercijalnim proizvođačima i direktnim proizvođačima mlijeka, kaže Željko Vidić, tajnik Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Gospodarske komore regije Bijeljina.

A dogovora, po svemu sudeći, nema. Ceh plaćaju primarni proizvođači i krajnji potrošači. Zarada je negdje u sredini.

Otkupljivači mlijeka tako su i odbili stati pred kamere bhrt-a.

Otkupljivači mlijeka, na kraju se ispostavilo, oni su najveći. Otkupljuju mlijeko po 80-90 feninga, a prodaju ga po 2,5 marke, kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono Bijeljina.

Mljekari u minusu

Godine 2008. cijena mlijeka je bila 1,20 KM. Tad je koncentrat bio 45 do 50 feninga. Kako je država dala poticaj poljoprivredniku, mljekari su skidali cijene mlijeka i evo dokle smo došli. I tko je zaradio – mljekara, a mi smo opet u minusu, ističe farmer Nebojša Đokić.

S druge strane, tržišna inspekcija proteklih je mjeseci provodila kontrole. Prvi rezultati češljanja poslovnih knjiga mljekara pokazuju znatna kršenja propisane marže, zbog čega su pojedini već kažnjeni i upozoreni da u zadanom roku snize cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

Uopće nema efekta. Hvale se kako su naplatili 3-4 milijuna KM kazni, a cijene se nisu promijenile, naglašava Vasilić.

Bosna i Hercegovina je tijekom protekle godine izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 114,5 milijuna KM, dok smo u istom razdoblju uvezli mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 225 milijuna KM. I dok je tržište preplavljeno uvezenom robom, nitko ne osjeća potrebu da zaštiti domaće proizvođače povećanjem otkupne cijene, poticaja i osiguranja plasmana.

Proizvođači najavljuju prosvjede

Što je s nama? Kažu: Nemojte da razmišljate, vi samo radite, a mi ćemo razmišljati o vama. Pa evo, nećemo više ni raditi, ja neću proizvoditi, pa nek uvoze mlijeko, nek rade što hoće, poručuje Đokić.

Proizvođači nisu zadovoljni ni novim nacrtom Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za 2023. godinu prema kome je premija za mlijeko i dalje ostala u iznosu od 0,25 KM.

Proizvođači traže da, s obzirom na poskupljenje svih proizvodnih imputa, premije iznose 45 feninga po litru, u suprotnom, najavljuju prosvjede i smanjenje proizvodnje mlijeka.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.