Fadil Novalić otišao u zatvor

Bivši predsjednik Vlade Federacije BiH javio se na izdržavanje kazne u državni zatvor u večernjim satima u četvrtak, 21. ožujka, potvrđeno je za N1.

Novalić je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti tijekom nabavke 100 respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 milijuna eura, u travnju 2020. godine, nakon proglašenja izvanredne situacije zbog pandemije koronavirusa.

Pored njega su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite koji se javio na izdržavanje kazne 15. ožujka, te Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke ”Srebrena malina” koji se 14. ožujka javio na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH Vojkovići, u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor.

Potom su se žalili na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene.

Novalić tvrdi da su mu smjestili Amerikanci

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću, počelo je 23. veljače 2021. godine pred Sudom BiH.

Prvostupanjski su osuđeni dvije godine kasnije, 5. travnja 2023. godine., a drugostupanjska presuda potvrđena je krajem siječnja 2024. godine.

Novalić je konačnom presudom 27. siječnja ove godine osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet, a tvrtka FH ”Srebrena malina” na novčanu kaznu od oko 100.000 eura.

Četvrtooptužena Jelka Milićević, bivša ministrica financija Federacije BiH, oslobođena je od optužbe za nesavjestan rad u službi.

(Fena | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.