Facebook slavi deseti rođendan

Prije točno deset godina, 4. veljače 2004, Mark Zuckerberg u svojoj je studentskoj sobi pokrenuo društvenu mrežu koja za svog postojanja nije promijenila samo način na koji komuniciramo. Naime, mogli bismo, bez pretjerivanja, reći i kako je Facebook na mnogo načina promijenio svijet.

Facebook danas ima preko 1,2 milijarde aktivnih korisnika i trenutno je najpopularnija društvena mreža na svijetu. Iako posljednjih mjeseci sve češće čitamo o tobožnjem “krahu Facebooka” riječ je o klasičnom senzacionalizmu koji rijetko ima temelje u stvarnosti.

“Bilo je ovo nevjerojatno putovanje i zahvalan sam što sam bio dio te priče. Bilo je nevjerojatno vidjeti način na koji su ljudi uz pomoć Facebooka stvorili stvarnu zajednicu i na razne načine pomagali jedni drugima”, rekao je Zuckerberg i otkrio svoje planove za narednih deset godina: “Imamo priliku i odgovornost spojiti sve ljude i biti im na usluzi najbolje što znamo”.

Klikni na https://www.facebook.com/lookback i pogledaj iznenađenje

Kupnja Instagrama (09. travnja 2012.) dovukla im je još veći broj korisnika (i medijsku pozornost), a Zuckerberg se 04. listopada pohvalio da Facebook ima više od milijardu aktivnih korisnika.

Ipak, krajem prošle godine sve se aktivnije počelo pričati o “krahu Facebooka” nakon što je i sama tvrtka priznala da tinejdžeri smatraju kako je riječ o društvenoj mreži koja više nije “cool”. Često se govori o konkurenciji kao što je WeChat, SnapChat i WhatsApp, ali prerano je govoriti o nekim tektonskim pomacima na tržištu.

Isto tako, najnovija istraživanja pokazala su da 73 posto tinejdžera još uvijek svakodnevno koristi Facebook, dnevno bilježe 757 milijuna logiranja na profile, a da je Facebook država, po populaciji bi bila treća najveća u svijetu.

I za kraj, kao mala najava onog što tek dolazi, Facebook je predstavio mobilnu aplikaciju “Paper” koja će isprva biti dostupna samo iOS-u, a radi se o aplikaciji na kojoj možete pratiti vijesti i društvene novosti Facebook korisnika. Trenutno je dostupna korisnicima iz SAD-a. (Index.hr) 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.