Facebook podmorskim kabelom povezuje cijelu Afriku i Bliski Istok

Facebook je udružio snage s nekoliko partnera na izgradnji 2Africa, najvećeg podmorskog projekta na svijetu. Povezuje 23 države u Africi, Bliskom Istoku i Europi, objavila je ta društvena mreža na svojim službenim web stranicama.

Naime, Facebook je s Vodacom, China Mobile International, MTN GlobalConnect, Orange, STC-SA, Telecom Egypt i WIOCC u izgradnji najcjelovitijeg podmorskog kabela u Africi.

Kako je rekao potpredsjednik mrežne infrastrukture na Facebooku Najam Ahmad, Facebook je sklopio partnerstvo s vodećim afričkim i globalnim operaterima u izgradnji 2Africa, najopsežnijeg podmorskog kabela koji će služiti afričkom kontinentu i regiji Bliskog Istoka.

Transformacijski kabel, 2Africa, jedan je od najvećih projekata podmorskih kablova na svijetu i povezivat će 23 zemlje u Africi, Bliskom Istoku i Europi, piše Mreža.Bug.hr.

Kabel povezuje Afriku s Europom preko Egipta, a s Bliskim istokom preko Saudijske Arabije. Projekt ima 21 konekciju s 16 afričkih zemalja.

Na 37.000 kilometara dugačka 2Africa bit će gotovo jednaka opsegu Zemlje. Pružit će gotovo tri puta ukupni mrežni kapacitet svih podmorskih kablova koji sada opslužuju Afriku. Kada bude dovršen podržati daljnji rast 4G, 5G i širokopojasnog pristupa za stotine milijuna ljudi.

Kod izrade podmorskog optičkog kabela koristila se nova SDM1 (Spatial Division Multiplexing) inovativna tehnologija s do 16 parova vlakana čime že 2Africa omogućiti veći kapacitet.

Očekuje se da će podmorski kablovski sustav zaživjeti 2023. ili 2024. godine, u koje će vrijeme moći, kako je rekao predsjednik Uprave Vodafone Business Vinod Kumar, isporučiti više od ukupnog zajedničkog kapaciteta svih podmorskih kablova koji opslužuju Afriku.

Projekt 2Africa započeo je u studenom 2018. godine kada su investicijski partneri tvrtke 2Africa pokrenuli kabelski projekt potpisivanjem memoranduma o razumijevanju (MoU).

U svibnju 2019. završen je natječajni postupak 2Africa i imenovano je podmorničko društvo Alcatel (ASN) za izgradnju kabela u cijelosti financiranom projektu koji će uvelike poboljšati povezanost diljem Afrike i Bliskog Istoka.

Facebook u šopingu: Za 400 milijuna kupili popularni Giphy

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.