Facebook nastavlja borbu protiv clickbaita – Jabuka.tv

Facebook nastavlja borbu protiv clickbaita

Facebook je već prije nekoliko godina počeo smanjivati vidljivost vijesti koje najavljuju tzv. clickbait naslovi. Fraze poput “nećete vjerovati…”, “…i onda se dogodilo ovo” i slične ova društvena mreža, barem na engleskom jeziku, automatski prepoznaje i smanjuje njihov broj prikazivanja u korisničkom News Feedu. Čak i izvori koji kontinuirano objavljuju zavaravajuće, pretjerano senzacionalističke ili jednostavno “spamerske” naslove bivaju kažnjeni i njihove se objave prikazuju rjeđe.

Sada, pak, Facebook uvodi još ponešto novosti u algoritme koji razvrstavaju normalne naslove od clickbaita. Kao prvo, uvodi se filtriranje na razini objave, a ne na razini domene ili stranice, tako da će “kazne” dobivati samo loši naslovi a ne nužno i ostale objave njihovih autora, prenosi Bug.hr. Novi sustav bit će u stanju raspoznati radi li se o naslovu koji pretjeruje u senzacionalizmu ili namjerno uskraćuje bitne informacije.

I treće, nama možda najvažnije, Facebook će svoje clickbait filtere početi testirati i na drugim jezicima. Nije poznato na kojima, te hoće li među njima, i kada, biti i hrvatski – no jedno je sigurno – clickbait filteri nam zaista trebaju.

Dok se Facebook ne odluči na ubacivanje poznatih hrvatskih fraza u svoj sustav za detektiranje mamca na klikove, preporučamo da popratite u posljednje vrijeme vrlo popularnu Facebook stranicu Hejt za klikbejt. Autori ove stranice čitaju takve članke i ukratko vam, i na duhovit način, pojašnjavaju o čemu je riječ – a sve samo da vi ne biste morali klikati na njih.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.