Evo zašto nije dobro jesti zelene, nezrele banane… – Jabuka.tv

Evo zašto nije dobro jesti zelene, nezrele banane…

Banane su bogate vitaminima i mineralima, a sadrže jako malo masnih kiselina. Također sadrže malo proteina, a sastavljene su većinom od vode i ugljikohidrata.

Nezrele banane su pune škroba, a sazrijevanjem  astaju šećeri glukoza, fruktoza, saharoza. Banane koje su toliko zrele da su već crne, u sebi sadrže tvari koje imaju antikancerogena svojstva. Zapravo, stručnjaci kažu da što je banana tamnija, zdravija je za naše tijelo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalij te antioksidanse. Osim toga, lakše se probavlja.

U prosječnoj banani se nalazi oko 3 grama dijetalnih vlakana, koja potiču rad mišića crijeva. Najvažnija vlakna u bananama su: pektin, netopljivi škrob. Prosječna banana je teška otprilike 125 grama, a kao takva sadrži oko 110 kalorija, 30 grama ugljikohidrata,

1 gram bjelančevina, 450 mg kalija, 9 mg vitamina C, 34 mg magnezija, 0.5 mg vitamina B6, 0.3 mg mangana, 81 jedinicu aktivnosti vitamina A, 0.3 mg željeza, 3 grama dijetalnih vlakana, 0.8 mg niacina (vitamina B3), 0.1 mg riboflavina (vitamina B2), 0.5 mikrograma folne kiseline (vitamina B9), piše Večernji.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.