Evo zašto ne trebate paliti klimu čim uđete u automobil

Brojni vozači olako shvaćaju opasnost koji im prijeti, a dobit ćete objašnjenje zašto ne trebate paliti klimu neposredno nakon ulaska u automobil.

Glavni razlog zašto ne trebate odmah uključivati klimu je zdravstvene prirode. Kada je automobil parkiran u hladu, proizvodi između 400 i 800 miligrama benzena. Benzen, također poznat i kao benzola, je bezbojna tekućina slatkastog mirisa, koja se lako rastvara u vodi i miješa sa zrakom. Pored toga, veoma je zapaljiv.

Koristi se u proizvodnji plastike, eksploziva, boja, ali i kao rastvarač. Pri visokim vanjskim temperaturama, količina proizvedenog benzena u automobilu dostiže i 4.000 miligrama, čak i 40 puta više nego što je po pravilima dozvoljeno, prenosi Hayat.

To znači da, ukoliko su po ulasku u automobil prozori zatvoreni, mi izravno udišemo velike količine benzena, i time nanosimo štetu bubrezima, jetri i kostima.

Najgora stvar u svemu tome je to što naše tijelo ne može tako lako osloboditi ovu toksičnu supstancu iz organizma, i veliki dio ostaje u nama. Postavlja se pitanje što možemo uraditi povodom ovoga?

Prije ulaska u automobil, spustite prozore ili skroz otvorite vrata i dobro provjetrite unutrašnjost, minimalno od 2 do 5 minuta. Nakon toga, možete uključiti klimu i izbaciti nagomilane toksine.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.