Evo zašto nastaju tvrde pete i kako ih se riješiti!

Problem tvrdih peta, odnosno zadebljanja kože na peti pojavljuje se i na drugim dijelovima stopala, na vanjskom rubu tabana, palca i na jastučićima stopala.

Topliji mjeseci znače da će stopala biti izloženija pogledima drugih, a tvrde su pete jedan od glavnih problema. Iako se smatra da je prvi razlog manjak njege o stopalima tijekom zime, zapravo uzrok njihova nastanka leži u težini osobe, genetske predispozicije, kao i zbog nošenja neodgovarajuće obuće. Jednako tako, u ljeti se problem tvrdih peta, pojavljuje češće, tako da nemojte misliti da tada tek više obraćate pažnje o njihovom izgledu.

U većini slučajeva, tijekom ljetnih mjeseci stvara se više zadebljale kože, kada se nose natikače, japanke i sandale. Posljedica je to konstantnog nabijanja peta u otvorenoj obući tijekom hodanja te tada nastaju neprivlačni, zadebljani rubovi, koji ponekad znaju i puknuti do živog tkiva i samim time mogu biti vrlo bolni, objasnila je pedikerka Ivana Buterin.

Za razliku od ljeta, tijekom zimskih mjeseci kada su stopala zaštićena i zatvorena u cipeli, problem se kod većine osoba povlači, osim kod onih koje imaju genetsku predispoziciju za njihovim stvaranjem.

Što se savjetuje kako do tvrdih peta ne bi došlo?

Problem tvrdih peta, odnosno zadebljanja kože na peti pojavljuje se i na drugim dijelovima stopala, na vanjskom rubu tabana, palca i na jastučićima stopala. Stopala je potrebno njegovati kremama jer će tada koža biti mekana i nahranjena, a zadebljanje kože će biti lakše ukloniti pa će posjeta pedikeru biti lakša, piše Ordinacija.hr.

Kod problematičnih stopala preporučamo uklanjanje zadebljane kože jednom u mjesec i pol. Stanice kože proizvode se u epidermisu, tankom vanjskom sloju kože koji prolazi kroz neprestani proces samouništenja i obnavljanja. Pretvaranje živih stanica u komadiće odumrle kože traje od 21 do 40 dana i zato je poželjno na kraju svakog ciklusa ukloniti odumrlu kožu kako bi se ona nanovo obnovila , objasnila je Ivana Buterin.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.