Evo za koliko će u prosjeku porasti mirovine u Njemačkoj

Mirovine u Njemačkoj od 1. lipnja rastu za prosječno pet posto, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo rada.

Povišenje mirovine je moguće zbog stabilnog stanja na tržištu rada i rasta plaća, rekao je njemački ministar rada Hubertus Heil tijekom posjeta Kanadi.

On je obećao daljnji rast i stabilizaciju mirovina u Njemačkoj kako bi građani i dalje mogli računati sa stabilnim financijama u starosti.

Mirovine na zapadu zemlje (bivša Zapadna Njemačka) bi 1. lipnja trebale porasti za 4,39 posto, a na istoku (bivša Istočna Njemačka) za 5,86 posto. Time bi se temeljna razlika u mirovinama na zapadu i istoku zemlje dodatno smanjila. Mirovinski koeficijenti na istoku i zapadu zemlje još uvijek nisu izjednačeni, a mirovine su na istoku niže, prenosi Hina.

Mirovine se u Njemačkoj oslanjaju i na aktualno kretanje visine plaća koje su posljednjih mjeseci, zbog prilagodbe pojačanoj inflaciji, u prosjeku porasle.

U trenutnim pregovorima poslodavaca i radnika u mnogim sektorima su dogovorena značajna povećanja plaća, što se odnosi i na mirovine, stoji u priopćenju ministarstva rada.

Prosječna mirovina je, prema statistikama za 2021. iznosila 1.227 eura neto za muškarce te 807 eura za žene.

Doktorica se iz Njemačke vratila u BiH i poručila: ”Nema ljepše zemlje od BiH”

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Nece nista realno rasti, cak je i sluzbena inflacija oko 9%, a kolika je stvarna…tako da je i po sluzbenim statistikama na kraju “povisenja” stvarno 4,5% gubitka realne kupovne ne/moci.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.