Doktorica se iz Njemačke vratila u BiH i poručila: ”Nema ljepše zemlje od BiH”

Dok zdravstveni radnici zabrinjavajućom brzinom napuštaju Bosnu i Hercegovinu, neki se i vraćaju.

Jedna od onih koji su se vratili je i doktorica Iman Al-Zghoul, specijalistkinja interne medicine, koja je nakon 10 godina učenja i rada u Njemačkoj, ‘odlučila srcem’ i vratila se u domovinu.

Al-Zghoul je iz Bosne i Hercegovine u Njemačku otišla 2013. godine na specijalizaciju koju je oduvijek željela. Naučila je jezik i tamo je radila ukupno 10 godina, na četiri različite klinike.

U Njemačkoj je, priča ona za N1, surađivala s brojnim stručnjacima koji su se trudili da mlade liječnike osposobe što prije, a uvijek stavljajući u fokus pacijenta.

No, unatoč iskustvu u sustavu koji odlično funkcionira, Al-Zghoul ističe kako je razloga za povratak u domovinu imala jako puno. Jedan od ključnih je bila socijalna komponenta koja joj je nedostajala, i kako kaže, učinila je da shvati ‘da nije to to’.

Za mene nema ljepše zemlje od Bosne i Hercegovine. Osjećaj kad sam u svojoj domovini i susjedstvu se ne može opisati i ne može mi ga nadoknaditi nijedna druga država. Njemačka je lijepa i uređena zemlja, ali nije mogla da mi nadoknadi taj osjećaj, ističe doktorica.

Ipak, razlog važnijih od svih – bilo je vrijeme koje je željela provesti s majkom.

Kad imate novac i status, a niste sretni, onda ćete se zapitati što je to što vas čini sretnim. Odlučila sam srcem, a ključni faktor je bila moja majka. Mnogi od nas su tamo, a roditelji nam ovdje. Moja majka je bila sama. Oni vremenom postaju sve više iznemogli, napomenula je Al-Zghoul, koja sada radi u Poliklinici Alabajči u Tuzli, i ponovo, kako kaže – ima pacijenta u glavnom fokusu.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.