Evo u kojoj mjeri ljubavne veze utječu na zdravlje partnera – Jabuka.tv

Evo u kojoj mjeri ljubavne veze utječu na zdravlje partnera

U tijeku pandemije koronavirusa mnogi parovi sada provode znatno više vremena zajedno nego ikada ranije.

Jedno istraživanje psihologa bilo je fokusirano na to kako svakodnevne socijalne interakcije mladih parova doprinose njihovom zdravlju. Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju kvalitetnija prijateljstva i romantične veze tokom tinejdžerskog razdobolja i ’20-ih godina obično imaju niži rizik od bolesti naročito u kasnijim godinama, piše Theconversation.com.

Psiholozi koji su proveli ovo istraživanje pitali su se mogu li svakodnevni odnosi i komunikacija mladih s njihovim partnerima imati akutne učinke na njihovo fiziološko funkcioniranje. Te se izravne veze između socijalnog funkcioniranja i fiziologije tijekom vremena mogu akumulirati na načine koji u konačnici dugoročno utječu na zdravlje.

Ono što je posebno zaokupiralo pažnju psihologa je to jesu li osjećaji partnera tijekom dana predvidjeli promjene u brzini otkucaja srca dok spavaju. Testirani su parovi u ranim ’20-ima. Od njih se tražilo da odaberu dan u kojem će većinu vremena provesti zajedno. Njihovi otkucaji srca praćeni su i bilježeni cijeli dan i noć.

Čak i nakon što je uzeta u obzir razina stresa, konzumiranje alkohola i tjelesne aktivnosti, otkriveno je da se broj otkucaja srca tijekom noći mijenjao ovisno o tome kako se žene osjećaju prema svom partneru tijekom dana.

Kad su se žene tijekom dana osjećale bliskijima i povezanijima sa svojim partnerima, muškarci su imali slabije otkucaje srca tijekom noći. Kada su se žene tijekom dana osjećale nervoznije, muškarci su imali veći broj otkucaja u noći.

Zanimljivo je da ženska nervoza ne predviđa porast broja otkucaja kod muškaraca. Svaka veza ima svoje uspone i padove, a ovo istraživanje je pokazalo da osjećaji koje partneri imaju tijekom dana može imati akutne učinke na njihovo biološko funkcioniranje tijekom spavanja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.