Evo tko je Robert Golob, novi slovenski premijer

Robert Golob, 55-godišnji menadžer i relativno novo lice u slovenskoj politici rekao je u nedjelju navečer pozdravljajući svoje članove da je stranka postigla svoj cilj i veličanstven izborni rezultat te da želi što prije sastaviti novu vladu.

U novi saziv slovenskog parlamenta ulazi pet političkih stranaka, dvostruko manje od sadašnjeg, a novu vladu sastavit će Robert Golob iz Pokreta sloboda (GS), pobjednice parlamentarnih izbora u nedjelju koji je poručio da u Sloveniju “dolazi sloboda”.

Tko je Robert Golob?

Golob, donedavni čelnik državnog energetskog poduzeća GEN-I, svoj je ulazak u politiku najavio prije nekoliko mjeseci, nakon što mu je Janšina vlada odbila produžiti mandat.

Politika me nije postavila na ovu funkciju, ali me jest natjerala da se sam počnem baviti upravo politikom, objavio je kada je sišao s čela velike državne kompanije.

Golob je s 29 godina doktorirao elektrotehniku na ljubljanskom Sveučilištu. Na čelu slovenskog državnog poduzeća GEN-I-ja proveo je 16 godina, a u politici je od kraja devedesetih godina. U doba Janeza Drnovšeka bio je državni tajnik, a onda se aktivirao u opcijama na centru kao što su Pozitivna Slovenija i SAB.

Od objave kandidature pažljivo balansira između postojećih opcija, pokušava izbjeći pretjerane ideološke rasprave i zalaže se za načelne vrijednosti kao što su digitalizacija, inovacija i zelene politike.

Kao glavne točke svog budućeg djelovanja, ako uspije sklopiti kolacije za formiranje vlade, ističe zdravstvo i klimatske promjene.

Težak poraz Janše na izborima u Sloveniji

(www.jabuka.tv | Foto: FaH)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.