Evo tko ide u Dom naroda FBiH iz ŽZH

Ivica Pavković, Tomislav Mandić, Milan Ševo, Ivana Zrimšek Šaravanja i Miroslav Mitrović bit će izaslanici Županije Zapadnohercegovačke u Domu naroda Parlamenta FBiH, odlučeno je u četvrtak na 2. sjednici Skupštine ŽZH održanoj u Širokom Brijegu.

Tajnim glasovanjem 23 zastupnika odlučila su u federalni Dom naroda poslati četiri izaslanika iz reda Hrvata te jednog iz reda Srba (Miroslav Mitrović). Svi izabrani kandidati su iz vladajućeg HDZ-a BiH.

Liste koje su predvodili spomenuti izaslanici iz reda hrvatskog naroda osvojile su po pet glasova dok je lista iz reda srpskog naroda osvojila jedan glas.

Lista predlagatelja HDZ-a 1990 na kojoj je bila Antonija Banožić osvojila je također jedan glas, no ona neće moći u Dom naroda s obzirom da je peto mjesto iz ŽZH zajamčeno predstavniku srpskog naroda. Jedan glas bio je nevažeći.

Banožić: HDZ 1990 je imao siguran mandat u Domu naroda, a na kraju sam samo ja glasovala

Podsjećamo, ŽZH prema novim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta nametnutima 2. listopada može dati sedam zastupnika u federalni Dom naroda. ŽZH će dati njih pet, točnije četiri iz reda Hrvata te jednog iz reda Srba dok će preostala dva biti popunjena iz drugih županija s obzirom da u Skupštini ŽZH nema predstavnika iz reda Bošnjaka i Ostalih.

Sukladno propisima i zakonima, Središnje izborno povjerenostvo BiH će upotpuniti ta mjesta. Mi kao Skupština ŽZH s tim sada nemamo nikakve veze jer u našem sazivu nemamo nikoga iz reda Bošnjaka i Ostalih, objasnio je za portal Jabuka.tv predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

Ivan Jelčić

Nakon što su zastupnici usvojili zapisnik s prve konstituirajuće sjednice, predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanje Vedran Kožul (HDZ BiH) pročitao je kandidacijske liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Uslijedio je ždrijeb redoslijeda kandidacijskih lista, a zatim stanka tijekom koje je Povjerenstvo pripremilo glasačke listiće.

Nakon što su zastupnici glasovali, uslijedila je nova stanka, a u 14:00 sati priopćeni su rezultati izbora nakon čega je sjednica zaključena.

Imamo još dosta posla. Uradili smo sada samo konstituiranje i izbor u Dom naroda Parlamenta FBiH. Bili smo ograničeni rokovima i sve smo ih ispoštovali. Sada nam na red dolazi izbor rukovodstva Skupštine te stalnih radnih tijela. Stigao nam je i rebalans proračuna tako da imamo puno posla.

Inače su nam studeni i prosinac dosta dinamičniji u odnosu na ostale mjesece jer iza ovoga će nam vrlo brzo ići i proračun za sljedeću godinu i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati novu sjednicu, zaključio je Jelčić u izjavi za portal Jabuka.tv.

Lista predlagatelja HDZ BiH, HDU, HSS i HKDU (5 glasova):

 • Ivica Pavković
 • Damir Jurišić
 • Bernardica Luburić

Lista predlagatelja Tomislava Mandića (5 glasova):

 • Tomislav Mandić
 • Ivan Damjanović
 • Vedran Kožul

Lista predlagatelja Milana Ševe (5 glasova):

 • Milan Ševo
 • Marko Radić

Lista predlagateljice Ivane Zrimšek Šaravanje (5 glasova):

 • Ivana Zrimšek Šaravanja
 • Ivana Barišić
 • Ivan Jelčić

Lista predlagatelja HDZ 1990 (1 glas):

 • Antonija Banožić

Lista predlagatelja Miroslav Mitrović (Klub Srba) (1 glas):

 • Miroslav Mitrović

U novom sazivu Skupštine ŽZH najviše zastupnika ima koalicija HDZ BiH, HDU,HSS,HKDU – 14, HDZ 1990 osvojio je četiri mandata, HRS dva, a po jedan HSP BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH te HSP HB i BiH.

Konstituirana Skupština ŽZH, formirani klubovi Hrvata i Srba

(www.jabuka.tv)

53 komentara

 • Bože nek svi izginemo…kad je ovo najbolje od Hrvata!
  odkud ovaj što predtavlja Srbe j pa nema u ciloj županiji dvadeset Srba

 • Ivica Pavković je zasigurno najkvalitetniji ! Šta će nam neko u Sarajevu ko se nejavlja za riječ a i nezna sastavit dvije rečenice

 • Je Pavković je najkvalitetniji , javio se 2 puta za riječ u toku 4 godine koliko je bio u Sarajevu .
  Jednom su mu se svi smijali zbog gluposti koju je izvalio, drugi put mu napisali da pročita i pita pomoć za požar na Blidinju, naravno bezuspješno…
  Plaća mu je bila 5.000 KM mjesečna primanja.
  Hvala lijepa , neka tako nastavi

  • Dragi narode, nije bit u tome tko je sposoban a tko nije jer u BiH nema sposobnih vec ima podobnih politicara.
   U Hrvatskoj vidim da je prosjecna placa oko tisucu eura a saborski zastupnici primaju oko dvije i pol te prosjecne place. U BiH prosjecna placa tisucu maraka a zastupnici primaju pet nasih prosjecnih placa.
   Zato ljudi shvatite ulaz u politiku je ne da bi doprinjeli dobrobiti narodu vec da bi se zaposlili i dobro zaradili

 • Neka Srba, nisu nama Srbi problem, prolem su ovi demagozi poput Tome, oni varaju i kroje sebi pravila kako bi oni što više sebi “pomuzli”. Ovo su sve štenak komunističke bagre koja nas je i prije protjeravala. Ovi danas prave robovlasnički sistem i tvorci su najvećeg zla među hrvatskim narodom!

  • Od ove prcije projekta zapadnog ovi usljivci ce je oglodjat i privatizirat i vec je sve u njihovim rukams i suddtvo skolstvo itd

 • Mogu ja kratkorocno uskocit za “ostale”, vidim da je mjesto ostalo slobodno, a posto nemam osjecaj da me ovi “nasi” predstavljaju na bilo koji nacin, imam i potrebne preduvjete😁
  Mogu npr. predstavljati Bogomile, a posto imam i hrv.drzavljanstvo mogu npr. predstavljati i strane drzavljane u BiH 😁

 • Zašto mi ne objavite komentar?
  Svi Škripari i Poskoci se pitaju zašto naša županija ne radi ko HNŽ koja se zadala i pomaže Zrinjski i Velež maksimalno a naša ZHŽ siću daje za Široki i Posušje u nogometu

 • Antonija, kako je sijala tako je poženjala. Malo jedna partija, pa druga, pa treća, pa četvrta, pa … i svugdje je vrata zatvorila guzicom koja nije mala. Ima složenu krivičnu prijavu još od predprošlih izbora koju joj čuvaju hadezenjarski tužitelji u ladici, pa se ona i ne buni. Uostalom nisu ju podržali niti njeni partijski “drugovi” govori sve o njoj. 90-ka bi poslije ovih izbora trebala organizirati daću za svoju partiju i vratiti se majci u krilo. Pravaši mogu imati i po 4-5 zastupnika samo kada bi išli skupa, ali oni su više ko rogovi u vreći i nema tu mogućnosti nikakva dogovora. Ovi što idu za Sarajstan u domove zastupnika i naroda neka barem povremeno odu na posao ponedjeljkom i vrate se petkom, a ne kao do sada na ručak u Gojka kada idu za Sarajstan, i ponovo ručak u Gojka četvrtkom kada se vraćaju iz …stana. Neka malo manje troše ku’ve, pa zar nisu shvatili više kako je svaka ista.

 • Koliko se bune ovi sto su glasali za iste, samo naprijed izabrani narod vas je birao ko mu je kriv, uzivaj te u svom mandatu a ovi sto se bune neka tupe zube

 • Gledaj šaškure hahahahah , lik se nije javio u zivotu, a dobiva 3 mandat hahaha

  I treba nam ovako, samo oštro šaškuro ljubavi rvacka💕

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.