Evo tko bi sve trebao činiti novo Vijeće ministara BiH

Čini se kako je potpuno jasno tko će činiti buduće Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nakon što je Zoran Tegeltija potvrđen za mandatara.

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH je dakle, Zoran Tegeltija koji predvodi SNSD s još dva ministra iz ove stranke – Vojinom Mitrovićem na poziciji ministra prometa i komunikacija BiH, dok bi Staši Košaracu trebalo pripasti mjesto ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, javlja N1.

HDZ BiH je predložio dva ministra iz prošlog saziva na istim pozicijama – Vjekoslava Bevandu za ministra financija, Josipa Grubešu za ministra pravde BiH te novo lice Ankicu Gudeljević za ministricu civilnih poslova BiH.

Nakon jučerašnjeg sporazuma SDA – SBB – i DF o djelovanju na svim razinama vlasti potvrđeni su i kandidati ove koalicije. Fahrudin Radončić ponovno je predložen za ministra sigurnosti BiH i jedini je lider stranke koji je ujedno i ministar; Sifet Podžić iz DF-a kandidat je za ministra obrane BiH, dok SDA dobija samo jednu ministarsku poziciju – Bisera Turković kandidatkinja je za ministricu vanjskih poslova BiH.

Čović objavio kandidate za ministre, novo ime preuzima civilne poslove

I dalje je nejasno ko će biti kandidat za ministra iz reda ostalih, a kojega bi trebao predložiti DNS.

Podsjetimo, da je predsjednik stranke Marko Pavić ranije predložio Draška Aćimovića koji se izjašanjavao kao Talijan, dok je potpredsjednik stranke Nenad Nešić predložio Mlađena Božovića, po nacionalnosti Crnogorca. Ovo je dovelo i do svojevrsnog raskola unutar stranke, posebno nakon što je mandatar Zoran Tegeltia naložio SIPA-i i SIP-u da se provjere oba kandidata.

Dok se Draško Aćimović proziva zbog svoje nacionalne pripadnosti i stranačke prošlosti, Mlađen Bozović je označen zbog presuda za mobing i obiteljskih veza s Nenadom Nešićem. Draško Aćimović je danas reagirao otvorenim pismom.

U SIPA-i su potvrdili kako je u tijeku provjera za 11 kandidata, uključujući i imena do sada predloženih zamjenika ministara.

Kandidati su prethodno prošli i provjeru u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

Svoju konačnu listu u ponedjeljak bi SIP-u trebala dostaviti koalicija SDA, DF i SBB, dok je mandatar Zoran Tegeltija tražio da se provjere oba imena predložena iz DNS-a.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.