Evo što su rekli Čović, Dodik i Izetbegović nakon sastanka s Borrellom

Politički lideri u BiH imali su tijekom srijede sastanak s visokom predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović prokomentirao je da danas nije bilo moguće ukinuti trošarine na gorivo, ali da će to biti uskoro, prenosi Klix.ba.

Nakon toga govorio je o sastanku s Josephom Borrellom.

Mi smo danas imali vrlo korektan razgovor sa Borrellom i njegovim suradnicima. Razgovarali smo o ozbiljnim temama koje se tiču aktualne političke, ekonomske i sigurnosne situacije u BiH i naravno oko nužde završetka izmjena Izbornog zakona kako bi se izbori održali ove godine, rekao je Čović.

Naveo je kako ih je Borrell uostalom obavijestio o onome što se događa u okruženju i posljedicama, misleći na rat u Ukrajini.

Kaže da su izmjene Izbornog zakona prepoznate kao nužna reforma “da bi se bilo što osiguralo u BiH kada je u pitanju europski put BiH”.

Tražio je od mene i Izetbegovića da se izjasnimo jesmo li spremni intenzivno razgovarati o ovome kako bi riješili sve. Izetbegović je rekao da je, navodi Čović.

On je kazao kako su u prethodnom razdoblju održani razgovori na različitim razinama te se nada kako će isti biti intenzivirani u idućem razdoblju i da će međunarodna zajednica biti spremna posredovati.

Nakon Neuma nismo imali ovaj kapacitet razgovora. Imali smo jednu konferenciju koju smo napravili na Zoomu prije 15 dana gdje sam bio samo ja i dogovorili smo se da upravo domaći predstavnici međunarodne zajednice organiziraju sastanke dva naroda, nažalost do toga nije došlo u prethodnih 15 dana. Nadam se da će Eichhorst u idućem razdoblju imati dovoljno sugovornika da se ovaj razgovori nastavi, rekao je.

Ponovio je da su strane usuglašene oko članka 4 i 5 Ustava BiH, ali da su ostali u raskoraku o načinu kako izabrati dva predstavnika u Federaciji BiH.

Svatko ima svoju zamisao kako bi riješio Dom naroda, ali oko toga niti je bilo nekih razgovora niti dogovora, rekao je.

Dodik: Nema ubrzanog puta BiH u EU

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon današnjeg sastanka s Josepom Borrellom da je zatraženo da državne institucije funkcioniraju.

Borrell je bio vrlo korektan i jasno rekao što očekuje. Nema ubrzanog puta BiH ka EU, moraju se poštivati standardi, prenio je Dodik poruku koju su dobili bh. političari, prenosi Klix.ba.

Naglasio je da je Borrell tražio ustavnu reformu i rekao da se ne može očekivati napredak bez toga.

On se zahvalio visokom europskom dužnosniku na posjetu BiH. Također je naglasio da su Ukrajina i BiH dva neusporediva i nepovezana pitanja.

Dodao je da je Borrell od njega tražio da državne institucije funkcioniraju. Dodik je podsjetio da je danas sjednica Doma naroda Parlamenta BiH što govori da te institucije rade, ali naglasio da “Srbi neće glasovati onako kako netko očekuje”.

Dodik tvrdi i da na sastanku nije rečeno da će RS ostati bez europskih fondova.

Mi ne mislimo da smo predmet ni da trebamo biti  predmet sankcija. EU plasira sredstva BiH, ako ih obustave može to biti samo prema BiH. Ako ih obustavi samo RS-u, time je doprinijela podjeli BiH, zaključio je predsjednik SNSD-a.

Dodao je da Borrell očekuje da se ne izglasavaju zakoni o VSTV-u i Agenciji za lijekove, što će, kako je rekao, prenijeti Narodnoj skupštini RS-a.

Izetbegović: HDZ je pristao na razgovore oko reduciranja Doma naroda

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka s Borrellom rekao je da je HDZ “konačno pristao na reduciranje Doma naroda Federacije BiH”, ali da imaju dodatne zahtjeve koji su kruti.

Od Dodika je opetovano više navrata da izvrši deblokadu institucija i da odustane od ovoga što se radi u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pri tome je bio vrlo uporan. Ono što je Dodik obećao jeste da nema govora ni o kakvoj secesiji, podjeli zemlje, da će on u potpunosti poštovati Ustav BiH onako kako ga on razumije, rekao je Izetbegović.

Rekao je da misli kako će se svi procesi koji su pokrenuti u RS-u zaustaviti.

Pojedini predstavnici SDP-a govore kako nije dobro da se iza zatvorenih vrata nešto dogovara. Ljevičarske, građanske stranke predstavljaju četvrtinu stanovništva i glasača u BiH i trebaju sudjelovati, a ne optuživati da se nešto radi iza zatvorenih vrata, smatra Izetbegović.

Dodao je da će se danas susresti s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem i zatražiti da se priključe pregovorima. Govorio je i o izbornoj reformi.

Pregovara se o svemu, o Predsjedništvu BiH o Domu naroda BiH i o onome o čemu mi iz SDA najviše inzistiramo, funkcionalnost Federacije BiH, o izmjeni statusa i načina funkcioniranja Doma naroda FBiH. Bez toga neće biti dogovora, rekao je Izetbegović.

U kontekstu funkcionalnosti izbornog procesa rekao je da je ta stvar riješena, ali da će to vjerojatno Dodik zaustaviti.

Daljnji pomak je napravljen na jednom sastanku koji smo imali u Sarajevu, koji su organizirali Konaković i Radončić. HDZ je konačno pristao na to da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes, ali onda je imao neke dodatne zahtjeve o kojima ja neću sada precizno govoriti, rekao je Izetbegović, prenosi Klix.ba.

Dodatno je rekao da su ti zahtjevi previše kruti.

(www.jabuka.tv/Foto: Arhiva)

17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.