Evo što je potrebno za održavanje seksualne želje tijekom braka

Svatko od nas nosi set uputa za seks, koje nam, manje više, diktiraju što ćemo sebi dopustiti učiniti, kao i što takvo ponašanje znači. Budući da su ova pravila u najvećoj mjeri pod utjecajem društva, ona se s vremenom mijenjaju, kao usporedno i naše ponašanje u spavaćoj sobi.

Na primjer, prije pedeset godina heteroseksualni parovi rijetko su spominjali oralni seks, bez obzira na to jesu li ga prakticirali ili ne, piše Miss7.

Što stručnjaci kažu o seksualnoj želji i distanci

Neki psihoterapeuti kažu da je za rađanje i održavanje seksualne želje potrebna fizička distanca, a ne osjećaj sigurnosti i definitivno ne zajednički život, kojem teže mnogi parovi danas. Nastanjivanjem dva odvojena svijeta, muškarac i žena otkrivaju misterij seksa, koji pojačava privlačnost. No, budući da su osnovna potreba za sigurnošću, kao i za avanturom i novitetima, podjednako snažne, stručnjaci kažu da moramo pronaći način da udovoljimo ovim esencijalnim željama.

S druge strane, neki stručnjaci tvrde da su danas muškarci i žene većinu vremena dovoljno odvojeni u različitim poslovnim okruženjima i socijalnim situacijama, što bi trebalo osigurati distancu koja budi seksualnu želju. U tom slučaju, slabljenje ili gubitak seksualne želje vjerojatno je izazvan nekim drugim razlozima, kao što su stres, bolest, fizičke i psihičke traume ili nečim dubljim.

Riječ je o kulturološkim ”uputama za seks”, koje neki parovi nemaju ili se nalaze u vakuumu između nadmašenog i još uvijek neutvrđenog za današnje vrijeme.

Životne obveze utječu na želju za seksom

Neki stručnjaci, koji se bave seksualnošću, smatraju da još uvijek nemamo novije alternative za tradicionalno seksualno ponašanje u braku – kakav bi seks sada trebao biti, tko bi ga trebao inicirati i na koji način, koje maštarije izazivaju uzbuđenje. Ponašanje u spavaćoj sobi se još uvijek nije promijenilo i zbog toga ne odražava nove odnose parova izvan nje. Nema poštovanja, nema ni seksa. Seksualna želja primarno ovisi o načinu na koji se parovi odnose prema obvezama svakodnevnog života i, naravno, jedno prema drugom.

Stručnjaci smatraju da forma braka nije glavni ubojica seksa već ono što se u njemu odvija. U vezama u kojima muškarci dijele kućanske obveze sa ženom seksualni život je uvijek dinamičniji, jednostavno zbog toga što žene osjećaju veće poštovanje i razumijevanje partnera. Prihvaćanje utjecaja partnera i odgovarajuće reagiranje na njegove/njezine osjećaje je osnova međusobnog poštovanja i razumijevanja. U tom kontekstu, veze u kojima nema ravnopravne razmjene osjećaja i podjednakog davanja karakterizira nestanak seksualne želje, što je sasvim logično.

Što se događa nakon odbijanja seksualnog odnosa

Kada je u pitanju reakcija na izravan poziv na seks, odbijanje ne mora obavezno voditi u zamiranje seksualnog života. Inače, situacije u kojoj je jedan partner raspoložen za seks i inicira ga, a drugi nije zainteresiran, događaju se i najboljim parovima. Sljedeći korak u ovoj razmjeni – što će zainteresirani partner reći ili napraviti kao odgovor na odbijanje – od odlučujućeg je značaja. Iskazivanje uvrijeđenosti, ili revolta, vrsta je kazne koja se nameće strani koja je odbila seks. Budući da se radi o vrlo delikatnoj situaciji, svaka negativna reakcija odbijene strane, čak i ako se iskaže samo u glasu, može dovesti do zahlađenja odnosa. Ipak, sasvim je moguće pozitivno odreagirati na ”ne”.

Na primjer, odbijena strana može reći: ”Dobro je što si mi iskreno rekao/rekla da nisi raspoložen/a za seks. Ne želim voditi ljubav s nekim tko to ne želi i radi to samo da bi meni udovoljio/la.”

Nadilaženje situacije koja se događa svim parovima, na ovakav način, iz psihološkog kuta je najbolje rješenje za nesmetan nastavak seksualnog života.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.